Rik Jungmann

Douwe van Essen / Rik Jungmann

WieWatWaar
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Afscheid Pastoor Van der Weide

Wijdemeren, 3 mei 2006

Pastoor Peter van der Weide neemt afscheid van Wijdemeren. Hij gaat naar Zwolle, waar hij een nieuwe parochie gaat leiden.


De kerk aan de Kerklaan in Kortenhoef.

In de Wie Wat Waar schreef Herman Stuijver een voorpagina-artikel over de vertrekkende pastoor. Peter van der Weide kwam twaalf jaar geleden in Kortenhoef wonen als kandidaat-priester. in 1995 werd hij tot priester gewijd. Hij leidde de afgelopen jaren de KAN parochies. KAN staat voor Kortenhoef, Ankeveen en Nederhorst den Berg. Zondag wordt afscheid van hem genomen in de Maria Hemelvaartkerk in Nederhorst den Berg met aansluitend een afscheidsreceptie in het Spieghelhuys. In Zwolle gaat hij een nieuwe parochie leiden die bestaat uit drie kerken.


Boven de kerk in Nederhorst den Berg, rechts die in Ankeveen.

Veel waardering

De parochiebesturen zullen hem missen. Zij spreken in het artikel van een aderlating. Een beetje hadden ze wel verwacht dat Van der Weide aan een overstap toe was.

Met veel waardering wordt over hem gesproken. "Modern, passend in deze tijd, maar zonder concessies te doen aan de waarden van het geloof." "Een sprankelende voorganger die we heel erg zullen missen." "Een bindende factor die de gemeenschap bij elkaar hield."

En verder?

Van der Weide weet nog niet precies hoe het verder zal gaan met de KAN parochies. Een nieuwe priester voor KAN zit er volgens hem niet in, want daar is een schreeuwend tekort aan. Hij denkt dat dat tekort samenhangt met de "verouderde visie" van het Vaticaan op het priesterschap. Wat hem betreft zou de keus best verruimd mogen worden tot vrouwen en gehuwde voorgangers.

Het bisdom Haarlem is bezig om de zaak in een groter verband te brengen. Daarbij worden de KAN parochies en drie Hilversumse parochies bediend door twee pastoors. Saillant detail bij dit alles is, dat Loosdrecht onder het bisdom Utrecht valt en dus geen deel uitmaakt van de herschikkingen.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 22º Naar volgende bericht