Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Neef: De angel is eruit

Wijdemeren, 31 januari 2006

Vanavond werd de extra raadsvergadering gehouden over het rapport van de commissie Neef-Zuidsingel. De strijdbijl werd begraven en Wim Neef gerehabiliteerd.

In het debat over het rapport van de commissie die de kwestie Neef/Zuidsingel onderzocht kwamen geen verrassingen voor. Er werd gediscussiëerd langs de lijnen waarlangs al anderhalf jaar gesproken wordt. Met dit verschil dat er nu duidelijkheid was over de kwestie, waar deze er lange tijd niet was.

Vol Lof


De commissie v.l.n.r mevr. I.P.F. Olgers (secretariaat),
de heer H. Smit en mevr. H.A.M.M. Jansen

Eerst kregen alle fracties de gelegenheid om vragen aan de commissieleden te stellen over het rapport en de werkwijze. Alle partijen waren uitbundig in hun lof over het resultaat en de snelle werkwijze van de commissie. Voor CDA, D66 en GL bleef het daarbij. PvdA en DBL hadden ieder één vraag, de VVD had er een paar en DBW had er zeven. Dat was geen verrassing. De commissie beantwoordde de vragen gedegen en precies.


Plaatsvervangend voorzitter Lia Moote met links raadsgriffier Baerte de Brey.

Na een korte schorsing nam het college plaats achter de tafel. Lia Moote (PvdA) werd even voorzitter en burgemeester Don Bijl sprak namens het college.


Een nostalgisch plaatje. Nu: de DBL fractie in gesprek met de DBL wethouder. Straks: Miep van Hattem (DBL, nr. 3) in gesprek met Yvonne Siemons (D66, nr. 3), daarnaast Gert Zagt (DBL, nr. 2) met naast hem André Spils (VVD).


Het nieuwe DBL.
V.r.n.l. Lijsttrekker Jaap van Waveren (rechts), Gert Zagt (2) en Miep van Hattem (3).

Don Bijl opende met de vaststelling dat wethouder Wim Neef zelf had verzocht om het onderzoek. De VVD had weliswaar eerder om een onderzoek gevraagd, maar dat werd toen afgestemd door de raad, zo conludeerde hij.

Gevoelig en gebrek aan mankracht


Burgemeester Don Bijl antwoordt namens het college van B&W.

Burgemeester Bijl gaf een toelichting op het feit waarom er lange tijd (vijf maanden) geen duidelijke antwoorden waren gegeven. Tegelijkertijd liep er een rechtszaak met oud-wethouder Torsing, waardoor niet alle details naar buiten konden komen om de positie van de gemeente in die zaak niet te verzwakken. Bovendien vroeg hij begrip voor het feit dat tegelijkertijd alle zeilen moesten worden bijgezet om ook de procedures met Situs en Fortis in de rails te houden. De commissie had in haar rapport gezet dat het college te behoedzaam, niet tijdig en onnauwkeurig vragen had beantwoord. Bijl vroeg begrip voor dat feit.

In zijn hemd?

Felix Flameling (D66) stelde dat de raad, achteraf gezien, indertijd de interpellatie van DBW niet had moeten blokkeren om eerder duidelijkheid te krijgen. Nelleke Schenkkan (GL) was van mening dat DBW in zijn hemd stond. "Er was geen vuur en er was geen rook." Wel had zij kritiek op de traagheid van het college dat de onrust daarmee vergrootte. Els Kruijt (VVD) sloot zich bij die laatste uitspraak aan. "Geruchtenstromen moet je meteen onderzoeken! Snel onderzoek, dat is de les. En nu een streep eronder."

René Voigt (DBW) bestreed dat hij in zijn hemd zou staan. Daarbij beriep hij zich op een uitspraak van het college dat de bedrijfshal van Neef lang gebruikt zou zijn zonder vergoeding. Iets wat de commissie eerder had tegengesproken. "DBW heeft geen hetze tegen wethouder Neef gevoerd. Wij stelden vragen en kregen daar halve antwoorden op, die leidden tot nieuwe vragen. Dat was gewoon vasthouden aan het recht op de antwoorden. Het was geen hetze. Wij hopen dat wethouder Neef nu ook in de pers stopt met ons een hetze te verwijten."

Geen tienduizenden Euro's

Gert Zagt (DBW) was tevreden met het rapport en de antwoorden van het college. Wel vond hij de kadasterkwestie, waarbij er geen medewerker van de gemeente was om te tekenen, "erg knullig". Kees Bosdijk (PvdA) verweet college en raad impliciet dat er een overbodig onderzoek is gedaan, toen hij stelde dat er "duizenden, zo niet tienduizenden euro's" aan waren besteed. Daarmee zei hij eigenlijk dat dat zonde van het geld was. Later stelde burgemeester Don Bijl hem gerust: "De commissie krijgt nu misschien de indruk dat zij veel geld is misgelopen, maar dat is niet zo. De bedragen die u noemt zijn een veelvoud van de schappelijke kosten die wij hebben gemaakt."

Betske van Henten (CDA) opende met een lofzang op "haar" wethouder Wim Neef. Zij bleef vasthouden aan het feit dat DBW een hetze had gevoerd. De conclusievan de comissie dat er vijf maanden geen antwoorden van het college kwamen, noemde zij een "tik op de vingers". "Dat is ernstig!" "Maar het zal geen consequenties hebben. De intentie was goed en in het belang van de gemeente." :zwakte zij haar forse uitspraak meteen weer af.

De angel is eruit

De vergadering sloot met het vaststellen van het onderzoeksrapport. Het verloop was zoals te verwachten. De meeste vragen van DBW, wat minder van de VVD en weinig kritische geluiden bij de overige partijen. Na afloop werd wethouder Wim Neef gefeliciteerd met de goede afloop.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Windstil Naar volgende bericht