Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Schaken tegen Eemnes

's-Graveland, 14 januari 2006

Op 12 januari schaakte de schaakvereniging 's-Graveland tegen Het Dikke Torentje uit Eemnes. En verloor nipt.

Ingezonden Bericht

SPANNING EN SENSATIE OP DE 64 VELDEN

Op 12 januari kwam het achttal van Het Dikke Torentje uit Eemnes naar de Matrijs voor een bijna jaarlijks onderonsje, in de vorm van een bondswedstrijd.

Peter Cornelissen mocht aan het derde bord tegen de heer Olthof, in de Italiaanse opening maakte Peter een vreselijke fout en was het na 9 zetten 0-1 voor de bezoekers. John Reichart kwam aan het zevende bord tegen de heer Terlien erg goed uit de Siciliaanse opening, naar eigen zeggen stond hij gewonnen, maar toen blunderde hij een toren weg en was het 0-2. Het beloofde dus een zware avond te worden.

Patrick Kreuning mocht het aan het tweede bord opnemen tegen de heer Eek tegen wie hij in het verleden al eens een ½ en een 0 scoorde. Zijn vormcrisis leek deze avond echter voorbij te zijn, hij opende met de Bird en had de hele partij controle op het spel, tegen het eind van het middenspel resulteerden twee fraaie dubbelaanvallen in materiaal winst en de overwinning. 1-2 Martijn Jager Nam het aan het zesde bord op tegen de oud-voorzitter van Het Dikke Torentje, de heer van de Molen. Deze antwoordde op zijn Siciliaans en er was eigenlijk niet veel aan de hand totdat de Eemnesser zijn dame wat laat in het spel bracht. Dit kostte hem een kwaliteit en de partij. 2-2 John van der Klein probeerde aan het vijfde bord de Aljechin-verdediging maar zijn tegenstander, de heer van Oel ging daarin niet mee. John stond desondanks erg goed in het middenspel, maar hij onderschatte een paard. En toen dit paard een vork gaf was het pleit beslecht, 2-3 Er waren nog drie borden bezig en op twee van de drie stonden we materiaal voor.

Een sensatie hing in de lucht. Want menigmaal hebben we tegen het dikke torentje gestreden, ook wel om promotie, helaas lieten we het steeds net liggen. Henk Passenier had op het vierde bord tegen de heer Gevaert een gelijkopgaande partij van het begin tot het eind, de remise was dan ook terecht. 2½-3½ Hennie Schuurmans won op het achtste bord tegen de heer Leeuwenkamp een paard nadat deze voor de Pirc-verdediging had gekozen. Maar Leeuwenkamp bezat ook Leeuwenmoed en streed zich naar remise toe, waarbij Hennie nog alle zeilen bij moest zetten om promotie van een pion te voorkomen. 3-4. Nu konden we op het eerste bord nog hooguit proberen een gelijk spel uit het vuur te slepen. Henk Schoenmaker had in een Catalaanse partij tegen de heer de Jonge een stuk tegen twee pionnen gewonnen, de heer de Jonge gaf toe dat hij het niet goed had berekend. Doordat de heer Schoenmaker echter wat teveel tijd had verbruikt zag hij zich genoodzaakt remise aan te bieden en zo verloren we met 3½-4½.

Op 3 januari was in Loenen aan de Vecht het jaarlijkse nieuwjaars snelschaak toernooi. Namens S.V. 's Graveland namen Patrick Kreuning en jeugdlid Floris van Doorn daaraan deel. Floris won in de vijfde groep een mooi stuk kaas door zijn knappe tweede plaats. Patrick Kreuning die toen nog in vormcrisis verkeerde werd teleurstellend vierde in de derde groep. Mocht u ook eens willen komen schaken, neemt u dan contact op met Patrick Kreuning (pkreuning666@yahoo.com ). Of kijk op onze website. Vooraf aanmelden is wel handig, dan houden we er rekening mee.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Matige wind Naar volgende bericht