Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Had-je-me-maar en DBW

Wijdemeren, 16 februari 2006

Joop Hennis (DBW) uit Nederhorst den Berg leest hele andere dingen over Had-je-me-maar dan Cor Koster (CDA).

(Dit ingezonden stuk is geplaatst onder het bestaande regime. Vanaf morgen tot nader order alleen korte stukken. red.)

Reactie

Beste Rik,

Zoals je weet geef ik zelden mijn mening in het openbaar. Maar als het gaat over geschiedvervalsing c.q. stemmingmakerij dan maakt Cor Koster, voorzitter van het CDA, zich daar schuldig aan. Ik weet niet of hij het verhaal over de Rapaillepartij zelf heeft aangepast of dat in samenwerking met zijn partij heeft verzonnen.

Als ik kijk op de website van de VPRO (Vrijzinnige Protestantse Radio Omroep) op http://geschiedenis.vpro.nl/dossiers/24755742/ , dan zie ik iets totaal tegengestelds staan namelijk de volgende frasen:

Wist je dat?

  • De hoofdpunten van het verkiezingsprogramma van de Rapaille-partij zijn: Tegen hoge prijzen, voor jajempies (= borrels) van vijf cent, brood moet op 11 cent komen en vet op 35 cent; het urinoir op het Rembrandtsplein moet weg, en vrij vissen in het Vondelpark stond hoog op de politieke agenda.
  • Had-je-me-maar kan jenever niet betalen, daarom drinkt hij spiritus.
  • Na de verkiezing van Had-je-me-maar tot gemeenteraadslid wordt een wet voorbereid waarin wordt voorgesteld dat verkiesbare personen aan 'zekere normen' zouden moeten voldoen.
  • De oprichters van de Rapaillepartij zijn van mening dat de massa geen juiste politieke keuzes kan maken.

Met name de laatste alinea geeft aan dat juist Had-je-me-maar de burgers en de buurten geen eigen keuzes wilden laten maken. Deze tendens had ook wel iets met het tijdsgewricht te maken. In de tijd van Had-je-me-maar waren met name de christelijke partijen aan de macht (even de juiste getallen, 2e kamer 52 van de 100 zetels).

Ik vind het een goede zaak als Cor Koster de burgers, namens zijn CDA, wil behoeden voor het kwade en de leugens en daarbij gebruik maakt van de geschiedenis.

Dan is in dit geval de geschiedenis wel heel erg aangepast, of is dit standaard.

Grappig is dat Cor Koster, voorzitter van de CDA, het helemaal niet eens is met het DBW-programma en zich in allerlei bochten wringt en aantijgingen uit.


Als je het niet erg vind richt ik me even tot Cor.

Cor het is niet erg als je een andere mening bent toegedaan ook al weet je niet helemaal meer waarom (zie bovenstaand stukje).

Het programma van DBW is niet zomaar een programma, maar het is een programma waar heel veel gedegen onderzoek voor is gedaan door heel veel slimme mensen, namelijk de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid . (Deze raad is een onafhankelijke raad die de regering gevraagd en ongevraagd van adviezen voorziet inzake lange termijn problematiek)

Volgens mij is dit een cultuuromslag de goede kant op. DBW beroemt zich er niet op dit zelf te hebben bedacht, maar herkent de ontwikkelingen die van belang zijn gelukkig wel.

Grappig is ook dat jij, voorzitter van de CDA, het kennelijk heel vervelend vindt om in te stemmen met wat de mensen in de buurt aan plannen en initiatieven hebben ontwikkeld. Als tegenargument gebruik je de begrippen democratie en complexiteit. Volgens mij Cor, voorzitter van CDA, hebben de burgers het voor het zeggen in een democratie waarbij ik de meerderheid van burgers best in staat zie om enige complexe problemen met elkaar op te lossen.

Grappig is ook dat jij het in een ander stukje hebt over een geest die moet teruggaan waar hij behoort: Harry-Potterland . Dat Cor is nu fictie en geen geschiedenis en dat kan dus niet!

Het programma van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid wil de burgers serieus nemen en dat spreekt DBW nu zo aan.

Joop Hennis
Burger van Wijdemeren


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Matige wind Naar volgende bericht