WIJDEMEERSE WEBKRANT
Putter: VVD kreeg de Geest
Wijdemeren, do 7 december 2006

Putter (Co de Kloet) laat geen spaan heel van het voorstel om de toeristenbelasting met tien procent te verhogen. Hij verbaast zich.

ingezonden bericht

Melkkoe

Wat doe je als betrouwbaar gemeenteraadslid dat zich van zijn niet geringe verantwoordelijkheid bewust is. Je doet iets weloverwogen, misschien is enig onderzoek nodig voor je plannetje en je wilt weten of er voor je idee enig draagvlak in de samenleving bestaat. Aha, daar heb je het weer! Draagvlak! "Ga eerst maar eens praten met de mensen in de buurt en als die er wat in zien kom dan maar weer eens terug", hoorde ik een wethouder uit Boxmeer zeggen, een plaats waar een hartelijke samenwerking bestaat tussen CDA en SP.

De gemeenteraad oordeelt donderdag a.s.over het verhogen van de toeristenbelasting met tien procent. Het is bekend hoe dat voorstel tot stand is gekomen. Tijdens de begrotingsbehandeling kreeg een VVD raadslid plotseling de geest en lanceerde het plan, niet gehinderd door enige kennis van zaken, als een soort goddelijke ingeving. Zo gaat dat hier. Je roept wat en in dit geval omarmde in eerste instantie CDA het mallotige plan als een geschenk uit de hemel.

Wie zo beleid maakt is natuurlijk geen knip voor de neus waard. Roept u maar en de VVD zingt wel een liedje. Waar blijft dat zo hoog geroemde overleg met de achterban? Waar ligt dat fameuze draagvlak? Toeristen zeggen niks terug, dat is duidelijk, want toeristen hebben geen stem. Toeristen zijn uitvreters die gratis profiteren van de zegeningen van Wijdemeren. Toeristen komen toch wel, wat kan hen die paar centen schelen.

Toevallig zijn er wel een aantal mensen die daar anders over denken. Dat zijn de mensen van de Kamer van Koophandel, die een kritische brief hebben geschreven. En het zijn vooral de mensen van 32 recreatie bedrijven, die in niet mis te verstane bewoordingen van hun grote zorg blijk geven.

Volstrekt in strijd met zwart op wit geformuleerde uitgangspunten in fraaie nota's en zonder enig overleg of draagvlak wordt dit absoluut onaanvaardbare voorstel dat op een achternamiddag zonder nadenken of onderbouwing over de tafel werd geroepen, omhelsd als het wonder van Wijdemeren. Het is een beschamende vertoning, in strijd met alle goede omgangsvormen. Je kan nog zoveel buurtbijeenkomsten organiseren en nog zoveel mensen een microfoon voorhouden, hier openbaart zich de valse schijn.

Samenwerking met ondernemers staat er in de programma begroting. Investeren in de infrastructuur staat er ook in de programma begroting. Vergeet het maar. Van die tien procent verhoging zal geen cent naar de toeristenbranche gaan. Er moet namelijk een financieel gat gedicht. En zo word je dan onder aanvoering van de club die zich godbetert VVD noemt belazerd.

Putter
bron
ing. bericht
foto
---
auteur
Putter
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief