Rik Jungmann

---

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Plassenschap: splitsen op stoppen

Loosdrecht, 19 september 2005

Het Plassenschap Loosdrecht en Omstreken verkeert in zwaar financieel weer. Splitsen of opheffen, dat lijken de mogelijkheden.

Loosdrecht werd vier jaar geleden bij Noord-Holland gevoegd. Voor de gemeente Utrecht was dat reden om vorig jaar haar bijdrage in de kosten te stoppen. De provincie Utrecht denkt vanaf 2007 haar bijdrage af te bouwen.

Er is een rapport uitgebracht dat de situatie in kaart heeft gebracht, is te lezen in de Gooi- en Eemlander. In dat rapport wordt geopperd om het Plassenschap samen te voegen met het recreatieschap Vinkeveense Plassen. De gemeente Amsterdam, die daarin participeert heeft echter al laten weten daar tegen te zijn.

Omdat een deel van het werkterrein van het Plassenschap in Noord-Holland ligt en een ander deel in Utrecht, ligt opsplitsing in een Noord-Hollands en een Utrechts deel het meest voor de hand. De provincie Noord-Holland is voor die keuze. In dat geval wil de provincie Utrecht wel blijven betalen aan het Utrechtse deel van het Plassenschap.

Het wegvallen van de inkomsten van de gemeente Utrecht blijft echter, ook na de splitsing, een probleem. In het rapport wordt voorgesteld om te snijden in de uitgaven en de inkomsten flink op te vijzelen door verhoging van de tarieven van diensten, zoals uitgifte van vergunningen en schutgelden in de Mijndense sluis.

Opheffing van het Plassenschap is ook onderzocht. Dat betekent echter dat een aantal taken door anderen overgenomen moet worden (bijv. gemeenten) en dat er een afvloeiingsregeling voor het personeel getroffen moet worden. Opheffing lijkt dan ook voor de deelnemers behoorlijk wat geld te gaan kosten. Woensdag wordt over de uitkomsten van het rapport vergaderd.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 18º Naar volgende bericht