Rik Jungmann

Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Leges voor IJsclubs?

Wijdemeren, 4 september 2005

Dinsdag begint het politieke handwerk in de gemeenteraad weer. Donderdag wordt besloten of de ijsclubs leges moeten betalen voor een vergunning.

De stukken ploffen weer op de deurmat. De ingewikkelde vraagstukken dienen zich weer aan. En er raad houdt weer reguliere (openbare (sic!)) commissievergaderingen. Kortom, de zomer is voorbij.

De te behandelen agendapunten zijn te vinden op de website van de gemeente. Eén van de opvallende onderwerpen die het college aan de raad voorlegt is de kwestie of de Wijdemeerse ijsclubs leges moeten gaan betalen. Er wordt een uitgebreid voorstel aan gewijd met veel enerzijdsen en anderszijdsen, de keuze wordt bij de raad neergelegd.

Gelijke Monniken, Gelijke Leges

In het kort komen de afwegingen over de heffing van leges voor de ijsclubs, maar ook bijvoorbeeld de Oranjeverenigingen, neer op enerzijds de rol die zij in de gemeenschap (en voor de ijsclubs ook promotioneel, zelfs landelijk) spelen, tegenover het feit dat ontheffing van de betaling van leges voor vergunningen ongelijkheid schept. Dat kan er toe leiden dat andere vergunningvragers naar de rechter stappen omdat zij ook ontheffing van de betaling van leges willen. Zij kunnen zich daarbij beroepen op het gelijkheidsbeginsel.

De burgemeester deelt mee in de verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid samen met de verenigingen op het moment dat hij een vergunning afgeeft. Om te weten of hij die vergunning wel af kan geven, moet er veel overlegd worden, hetgeen kosten voor de gemeente oplevert.

Al honderd jaar geen leges

Tegen deze argumenten voor invoering van leges, met name voor de ijsclubs, voeren deze, in een gezamenlijke bief, aan dat zij niet bereid zijn om de leges te betalen. Tot voor de herindeling werkten de oude gemeenten altijd mee en "verlieten de bestuurders van de clubs het gemeentehuis zonder betaling van legeskosten. Dit gewoonterecht bestaat zeker al 100 jaar. Immers de ijsclubs leverden al zoveel enthousiaiste vrijwilligers om alles in goede banen te leiden bij natuurijsevenementen." Ook de Oranjevereniging van Ankeveen schreef een brief. Men was blij met de vergunning, maar schrok zich een hoedje van de legesrekening die achteraf gepresenteerd werd.

Het college doet geen voorstel, maar vraagt donderdag de mening van de raad in deze heikele kwestie.

Vorst in de lucht is promotie

Uit de metingen van de Wijdemeerse Webkrant blijkt dat vorst in de lucht leidt tot sterke toename van de bezoekersaantallen, met name op de domeinen kortenhoef.nl en ankeveen.nl. Kennelijk tikken mensen blind die domeinnamen in om te zien of er al geschaatst kan worden. Ook de weersite van Jos Werkhoven vertoont op dat soort dagen een koortsachtige toename van de activiteit. Het bewijs dat ijs de beste promotie is van Wijdemeren die men zich kan wensen.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 25º Naar volgende bericht