Rik Jungmann

Rik Jungmann

Wie Wat Waar
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Behoud Bank en Bushokje

's-Graveland, 26 oktober 2005

In de Wie Wat Waar schreef Joop Glijn een voorpagina-artikel over het voornemen van het college om het gebouwtje en de bank aan de Leeuwenlaan te slopen.


Links het muurtje waar de gemetselde bank aan vast zit.

Wie van Hilversum komt over de Leeuwenlaan ziet het na het binnenrijden van 's-Graveland direct aan zijn linkerhand liggen. Een oud vervallen stenen bushokje en transformatorhuisje met een karakteristiek hoog pannendak, een grote boom en een gemetselde bank met daarop de naam "Burgemeester Van Harinxma Thoe Slootenbank.

Bushokje wordt gesloopt

Het college van B&W heeft aangekondigd dat het bouwwerk gesloopt gaat worden. Het gebouwtje is al vele jaren een probleemgeval. Op de zolder werden dingen gedaan die het daglicht niet konden velen. Het was een hangplek. Keer op keer werd het vernield, besmeurd en weer gerestaureerd als het dak er weer deels vanaf lag door vandalisme.

Uit praktisch oogpunt is de gedachte dus niet zo gek om het te slopen. Dan is de gemeente van een kopzorg af en wordt geld bespaard. Maar, als je die redenering volgt, dan valt er nog veel meer te saneren dat waardevol is.


De Burgemeester van Harinxma Thoe Slootenbank.
(Oud- burgemeester van 's-Graveland)
Rechts op de bank de wapens van 's-Graveland en Ankeveen.

Joop Glijn op de bres

Joop Glijn neemt het op voor het karakteristieke gebouwtje uit 1933. Hij pleit ervoor om het gebouwtje op te knappen en een functie te geven als expositieruimte. Ook de stenen bank moet opgeknapt worden. Hij doet ook een oproep aan de bewoner van het naastgelegen voormalige postkantoor om de ramen te ontdoen van de blindering. Hij beoogt hiermee deze historische hoek van 's-Graveland, op het belangrijkste kruispunt, in oude glorie te herstellen en weer een reppresentatieve toegang tot 's-Graveland te maken.

Hij interviewde Frank Biesiot uit 's-Graveland, die initiatieven onderneemt om de sloop te voorkomen en een nieuwe bestemming te zoeken. Joop Glijn ondersteunt hem daarin van harte in de afsluitng van zijn artikel.

Twee van de Drie Wapens?

Uw redacteur begijpt niet waarom de snoek van Kortenhoef niet op de bank staat, maar wel de trapgans van 's-Graveland en de ooievaar van Ankeveen. Misschien is er iemand die dit leest en het antwoord weet. Wij horen dat graag van u.


Ook de redactie van de WWK zou het uiterst jammer vinden als dit zeer karakteristieke pandje zou moeten worden gesloopt. red.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 17º Naar volgende bericht