Rik Jungmann

---

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

OZB in 2006 omlaag

Wijdemeren, 4 oktober 2005

Na het zuur komt het zoet. Ook in Wijdemeren. De begroting ziet er beter uit dan in voorgaande jaren. De OZB en de afvalstoffenheffing gaan omlaag.

Persbericht

Meerjarenbegroting 2006 - 2009: geen ingrijpende bezuinigingen meer nodig
College Wijdemeren: 'financiële positie gemeente verbeterd'

Na jaren van tekorten op de begroting, bezuinigingen en belastingverhogingen laat de meerjarenbegroting 2006 - 2009 van de gemeente Wijdemeren een rooskleuriger beeld zien. Ingrijpende bezuinigingen zijn niet meer nodig en voor volgend jaar kan het tarief van de afvalstoffenheffing omlaag. In de komende jaren ontstaat weer ruimte voor nieuw beleid.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de meerjarenbegroting 2006 - 2009 aan de gemeenteraad aangeboden. Op 8 en 9 november buigt de gemeenteraad zich over deze begroting. Eerder heeft de gemeenteraad al uitgesproken dat de begroting 2006 nog een tekort van maximaal € 400.000 mag hebben. Daarna moet de begroting weer in evenwicht zijn. Uit de nieuwe meerjarenbegroting blijkt dat deze doelstelling wordt gehaald.

Sinds 2003 is de gemeente Wijdemeren geconfronteerd met omvangrijke kortingen op haar belangrijkste inkomstenbron, de zogenaamde algemene uitkering uit het gemeentefonds. In totaal ontving de gemeente Wijdemeren ca. € 1,4 miljoen minder dan verwacht. In 2004 en 2005 bleken naast bezuinigingen ook belastingverhogingen onvermijdelijk. Het college van burgemeester en wethouders constateert in de meerjarenbegroting 2006 - 2009 dat alle maatregelen effect hebben gehad. De financiële positie van de gemeente is sterk verbeterd. Vanaf 2007 ontstaat weer ruimte in de begroting, zonder dat daarvoor de belastingen moeten worden verhoogd, behoudens aanpassing aan de prijsstijging.

Geen bezuiniging op sociale voorzieningen en openbaar groen

In de begroting 2005 werd nog uitgegaan van een bezuiniging van bijna € 200.000 op sociale voorzieningen. Uit de dit jaar opgestelde 'sociale structuurvisie' blijkt dat dit alleen mogelijk is als ingrepen in basisvoorzieningen worden gedaan. Ook is gebleken dat bezuiniging op de buitendienst alleen mogelijk is als het onderhoudsniveau van het openbaar groen wordt teruggebracht. Het college is daarom van mening dat deze bezuinigingen geen doorgang moeten vinden en is op zoek gegaan naar alternatieven. De lage rentestand, in combinatie met de verbeterde liquiditeitspositie van de gemeente en het verwachte positieve resultaat op het plan Zuidsingel fase 7, boden hiervoor de mogelijkheden. Hiermee kunnen pijnlijke ingrepen in het voorzieningenniveau in de gemeente Wijdemeren worden voorkomen. De voorgenomen bezuinigingen op de personeelsvoorzieningen worden wel gerealiseerd.

Verlaging afvalstoffenheffing en gedeeltelijke afschaffing OZB

In de nieuwe meerjarenbegroting zijn geen belastingenverhogingen voorzien, behoudens aanpassing aan de algemene prijsontwikkeling. Het college stelt voor om de dit jaar ontvangen restitutie van de GAD over het jaar 2004, volgend jaar te verrekenen met de afvalstoffenheffing. Gemiddeld kan het tarief daarmee in 2006 éénmalig met ca. € 29,- per huishouden naar beneden. In de begroting is daarnaast rekening gehouden met afschaffing van het gebruikersdeel in de OZB voor woningen. Dit betekent een verlaging van de lasten van gemiddeld ca. € 150,- per huishouden.

Positiever beeld

Voor de berekening van de algemene uitkering uit het gemeentefonds is het college uitgegaan van de gegevens uit de zogenaamde mei-circulaire van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Op 30 september jl. is een nieuwe circulaire ontvangen. De informatie uit deze circulaire kon niet meer in de begroting worden verwerkt. Het college komt daarom met aanvullende informatie op de begroting naar de gemeenteraad. Wel is al duidelijk dat de eerder aangekondigde verlaging van de rijksbijdrage voor 2006 niet doorgaat. Het beeld wordt dus nog iets positiever dan het college in de begroting heeft geraamd.

Begrotingskrant in Wijdemeren Journaal

Naast veel cijfers die de financiële positie van de gemeente weergeven bevat de begroting ook een beschrijving van de beleidsvoornemens van het college en de gemeenteraad. In een speciale uitgave van de gemeentelijke informatiepagina in het Wijdemeren Journaal worden deze plannen toegelicht. Deze 'Begroting 2006 in Beeld' verschijnt in het Wijdemeren Journaal van 3 november a.s.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 16º Naar volgende bericht