Rik Jungmann

Binnenlands Bestuur
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Stelling wordt Trekpleister

Wijdemeren, 30 maart 2005. De forten van de Stelling van Amsterdam moeten een toeristische trekpleister worden vinden GS van Noord Holland.

In de kernen van Wijdemeren bevindt zich een aantal forten van de Stelling van Amsterdam. Gedeputeerde Staten willen van de Stelling een toeristische publiekstrekker maken, schrijft het vakblad voor gemeenteambtenaren, Binnenlands Bestuur, op haar website.

Uit Binnenlands Bestuur 29-3-2005

De Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen de monumentale Stelling van Amsterdam ontwikkelen tot internationale publiekstrekker. In een ‘Ontwerp-Gebiedsprogramma’ hebben de gedeputeerden vastgesteld wat hiervoor tot 2020 allemaal nodig is.

De Stelling van Amsterdam is in de tweede helft van de negentiende eeuw aangelegd als onderdeel van de Hollandse Waterlinie, die Amsterdam moest behoeden voor een vijandelijke aanval. De uit 42 forten bestaande verdedigingslinie rond de hoofdstad, staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een groot deel van de forten verkeert echter in erbarmelijke staat door vele jaren van achterstallig onderhoud of gebruik als schapenstal.

De forten liggen echter ook verscholen in een groen en onaangetast landschap, op nog geen vijftien kilometer van hartje Amsterdam. De Gedeputeerde Staten denken daarom dat de linie grote toeristische en culturele mogelijkheden bezit. In het Ontwerp-Gebiedsprogramma dat de provincie heeft opgesteld is sprake van een bezoekerscentrum, een netwerk van fietspaden en wandelroutes, restauratie van dijken, sluizen en tenminste vijf forten, campings, culturele activiteiten en horecavoorzieningen.

In april bespreekt de provincie het programma met alle bij de forten betrokken gemeenten en organisaties. De reacties zullen worden meegenomen in het definitieve programma, dat in mei aan de Provinciale Staten zal worden aangeboden. Dan zal het provinciebestuur ook duidelijk moeten hebben hoe ze het programma denkt te financieren. Alleen al tot 2005 zou zo’n dertig miljoen euro nodig zijn.


De wekelijkse nieuwsbrief BewolktMatige wind11º Naar volgende bericht