Rik Jungmann

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Bruggen krijgen Namen

's-Graveland, 8 maart 2005. De bruggen langs het fietspad Zuidereinde worden gesierd met een historische naam.

Persbericht

Bruggen langs fietspad Zuidereinde in ’s-Graveland krijgen namen

Spiegelrustbrug, Syllisburghbrug, Hazenpadbrug en Brouwersvaartbrug zijn de namen die het college de commissie R&E voorstelt voor de naamloze bruggen in het fietspad langs het Zuidereinde in ’s-Graveland. Ook wil het college de spellingswijze van twee bestaande brugnamen aanpassen.

De bruggen zijn aangelegd bij het realiseren van het fietspad aan het Zuidereinde. Daarna is het er nooit van gekomen de nieuwe bruggen een naam te geven. Omdat de straatnamencommissie van Wijdemeren de bruggen graag namen wilde geven die betrekking hebben op de geschiedenis van ’s-Graveland, heeft deze zich bij de keuze laten adviseren door de ’s-Gravelandse Historische Kring “In de Gloriosa”.

Betekenis
De Spiegelrustbrug ligt aan de Leeuwenlaan achter de herinneringsbank van burgemeester Van Harinxma thoe van Sloten. Voor deze naam is gekozen omdat daar ooit een buiten stond dat “Spiegelrust” heette. Nabij Trompenburg ligt de Syllisburghbrug. Dit was de naam van het huis dat ooit op de plek van Trompenburg stond. Daarnaast ligt de Hazenpadbrug, genoemd naar het open gebied dat naast en achter Trompenburg ligt. Bij de vernietiging van Syllisburgh rond 1672 kozen de franse troepen daar de aftocht, oftewel het hazenpad. De brug bij de Brouwersvaart gaat logischerwijs Brouwersvaartbrug heten.

Spellingswijze
Het college neemt tegelijkertijd van de gelegenheid gebruik om de spellingswijze van twee andere bruggen te wijzigen, omdat deze niet geheel correct zijn. Zo zal de Trompenburgerbrug voortaan Trompenburghbrug heten en de Nieuwerhoekse brug voortaan Nieuwerhoekbrug.

De commissie Ruimte en Economie bespreekt waarschijnlijk op 23 maart de naamgeving van de bruggen. Naar verwachting zijn de bruggen in de zomer voorzien van een naambordje.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolktMatige wind Naar volgende bericht