Rik Jungmann

Kasteel-Museum Sypesteyn

Kasteel-Museum Sypesteyn
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Sculptuur bij Sypesteyn

Loosdrecht, 23 mei 2005

Van 2 juli tot en met 2 oktober staan in de prachtige oude tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn een expositie plaats van moderne sculpturen.

Persbericht

TENTOONSTELLING OUDE TUIN/NIEUWE BEELDEN

Moderne sculpturen in de oude tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn

Van 2 juli tot en met 2 oktober 2005 vindt in de oude tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn te Loosdrecht de tentoonstelling Oude tuin/nieuwe beelden plaats. Thema van deze tentoonstelling is de wisselwerking tussen natuur en cultuur. De in de tuin opgestelde sculpturen zijn gemaakt van natuurlijke materialen die door toedoen van de kunstenaars in kunstwerken zijn veranderd. Zo zijn er beelden van klei, die door het bakken tot steengoed zijn geworden en bronzen sculpturen die van kleimodellen zijn afgegoten. Deze objecten van klei en brons symboliseren de overgang van natuur naar cultuur.

Aan de tentoonstelling werken zes kunstenaars mee. Luigi Amati, Brigitt Fleury, Maria Geschiere, Paul Kubic, Christie Rusche en Wouter Stips hebben allen zeer gevarieerde werken ter beschikking gesteld. De charme van deze expositie is dat de plaats van de sculpturen wordt afgestemd op de verschillende sferen in de kasteeltuin.

Het kasteel en de tuin van Sypesteyn werden in het begin van de vorige eeuw gesticht door jonkheer C.H.C.A. van Sypesteyn. In zijn tuinontwerp sloot hij aan bij voorbeelden van rond 1600 en koos hij voor een historische, geometrische aanleg. De kasteeltuin bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de slottuin met buxushagen en bloemen, een doolhof, een boomgaard, een lindelaan en een bos met stinzenplanten. Grachten, hagen en sierlijke, smeedijzeren hekken zijn bepalend voor de indeling. De sculpturen zullen vooral in het gedeelte rondom het kasteel worden geplaatst.

Aansluiting op Park

De keramische beelden van Christie Rusche tonen menselijke figuren die overgaan in organische vormen. Zij hebben vaak een dromerige sfeer. De bronzen van Luigi Amati en Wouter Stips zijn meer anekdotisch van aard. Een reeks vrolijke, surrealistische vogel-mensen van Wouter Stips zal de gazons van Sypesteyn verlevendigen. Het werk van Brigitt Fleury is expressionistisch en fel van toon. Vooral haar op knoestige boomstronken geïnspireerde gestalten zullen prachtig aansluiten bij de oude bomen van het kasteelpark. Ook in de keramische sculpturen van Maria Geschiere zijn mensfiguren te onderscheiden maar dan sterk gestileerd. Aarde is een belangrijke inspiratiebron voor haar huis-vormen, want, zo zegt zij, “de kracht van een huis komt uit de aarde”. Tenslotte zijn er enkele grote metaalsculpturen van Paul Kubic. Zijn metershoge ‘Jolly Giant’ heeft door inwerking van de elementen een prachtige roestrode kleur gekregen. Het spel van harmonieën en contrasten tussen de historische tuin en de moderne beelden zal het publiek verrassen en nieuwe gezichtspunten bieden op het oude park.

Het tentoonstellen van beelden in tuinen is een oude traditie, die al uit de vijftiende eeuw dateert. Naar Italiaans voorbeeld werden monumentale beelden in tuinen opgesteld om daar door bezoekers te worden bewonderd en bestudeerd. Het kasteel en de tuin van Sypesteyn waren ook van begin af aan op bezoekers gericht. Jonkheer Van Sypesteyn wilde hiermee immers het roemrijke verleden van zijn familie in herinnering houden. Vanaf 1924 zijn daarom zijn rijke kunstverzameling en de tuin opengesteld voor een breed publiek.

Om de oude tuin blijvend onder de aandacht te brengen streeft het museum ernaar elk jaar in de zomer een beeldententoonstelling te organiseren. Uiteraard kan de kunstverzameling in het kasteel worden bezichtigd via speciale rondleidingen.

Data tentoonstelling: 2 juli-2 oktober 2005
Openingstijden tuin: ma t/m vrij 09.00 tot 16.45 uur, za en zo: 12.00 tot 16.45 uur
Tarieven: €3,50, rondleidingen (op afspraak) € 50, excl. entree

Website: www.sypesteyn.nl , E-mail: info@sypesteyn.nl


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Matige wind 18º Naar volgende bericht