Douwe van Essen

---

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Onderhandelingen aankoop Rading 1 afgerond

Wijdemeren, 27 juni 2005

Volgens Dorpsbelangen Wijdemeren had eerst dit persbericht moeten verschijnen, voordat college- of raadsleden met de informatie naar buiten zouden treden. In de eerste alinea van het persbericht wordt dit indirect ook toegegeven.

persbericht

Onderhandelingen over aankoop Rading 1 afgerond
Raad beslist op 7 juli definitief over aankoop gemeentehuis.

Onderhandelingen

Vorige week verschenen er al berichten in de media over de aankoop van het pand Rading 1 door de gemeente Wijdemeren. Tijdens een besloten vergadering van de commissie Bestuur en Middelen bleek een meerderheid voor dit voorstel van het college. Op dat moment waren er nog onderhandelingen gaande met de eigenaar van het pand. Inmiddels zijn de gemeente Wijdemeren en de eigenaar, hr. De Bruin, het eens over de condities voor een transactie. De gemeenteraad beslist op 7 juli of de aankoop doorgang vindt.

Alternatieven

De gemeentelijke organisatie is al sinds juni 2003 tijdelijk gehuisvest aan de Rading 1, in afwachting van een besluit over de definitieve huisvesting. De gemeente heeft uitgebreid onderzoek laten doen naar drie mogelijke locaties voor de definitieve huisvesting. De opties waren: aankoop en verbouw van Rading 1, aan- en verbouw van “Huize Westerveld” (het voormalig gemeentehuis ’s-Graveland) of nieuwbouw op het naastgelegen terrein van Huize Brugchelen.

Keuze

Als snel bleek aan/verbouw van Huize Westerveld de duurste optie. Deze viel af. De opties aankoop en verbouw van Rading 1 en nieuwbouw op het terrein van Brugchelen blijken qua structurele financiële lasten gelijkwaardig. Dat komt vooral doordat bij nieuwbouw de afschrijvingtermijn langer is. Toch heeft een meerderheid van de commissie bestuur en middelen steun gegeven aan aankoop van Rading 1. Volgens het college en de meerderheid van de commissie heeft dit verschillende voordelen. Met aankoop van het huidige gemeentehuis voorkomt de gemeente risico’s die kleven aan de bouw van een nieuw gemeentehuis. Dit geldt zowel voor de langdurige ingewikkelde procedures die nodig zijn om te kunnen bouwen in een beschermd dorpsgezicht, als voor de bouwkosten die door onvoorziene omstandigheden uit de hand kunnen lopen. Bovendien wordt een verhuizing voorkomen. 

Wanneer de gemeenteraad op 7 juli akkoord gaat met de aankoop van Rading 1, is de gemeente Wijdemeren op 1 juli 2006 eigenaar van het pand. 


De wekelijkse nieuwsbrief Windstil 23º Naar volgende bericht