Rik Jungmann

---

OCW
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

OCW praat met Politiek

Wijdemeren, 5 juni 2005

Morgenavond zal het Ondernemers Collectief Wijdemeren (OCW) spreken met de lokale politiek. Het OCW wil graag aandacht voor de bedrijven in de verkiezingsprogramma's voor maart 2006.

Persbericht

Economie verdient de aandacht van politiek en bestuur, ook in onze gemeente.

Het OCW wil graag een speerpuntenbeleid onder de aandacht brengen van de politiek. Daarom is geprobeerd zaken die nu en de komende jaren aandacht behoeven in een puntenprogramma aan te bieden aan de plaatselijke politiek. Mogelijk geeft dit aanleiding tot een economische paragraaf in verkiezingsprogramma's. Welvaart komt immers niet vanzelf.

Ruimte voor bedrijven

Onze inkomens, ook die bij de overheid en in de gesubsidieerde sector, moeten eerst in het bedrijfsleven worden verdiend. Daar is ruimte voor nodig. Om tijdig te innoveren, om werkgelegenheid op peil te houden en werkzoekenden aan een baan te helpen. Dat hoeft niet altijd nieuwe ruimte te zijn. Herstructurering van bestaand bedrijfsterrein, kleinschalige werkgelegenheid in of bij huis en niet-hinderlijke bedrijven in vrijkomende agrarische bedrijfspanden kosten geen nieuwe ruimte. En wat te denken om inspanningen te verlenen om bedrijven binnen onze gemeentegrenzen te behouden.

Detailhandel

De detailhandel vormt een belangrijk onderdeel van de gemeentelijke economie. Winkels bieden volop werkgelegenheid op verschillende opleidingsniveaus. Daarnaast zorgen aantrekkelijke en bloeiende winkelvoorzieningen voor een levendig dorpsbeeld en dragen ze bij aan het welzijn van de eigen inwoners. Uitgangspunt daarbij is een fijnmazig aanbod van winkels voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voldoende voorzieningen in de gemeente voor niet-dagelijkse aankopen. Blijvende aandacht voor bestaande winkelcentra is daarom een must! Houd winkelcentra bereikbaar en toegankelijk. Zorg voor voldoende parkeerplaatsen en stallingen, voldoende aanbod voor moderne consumenten, een schone en veilige omgeving. Wees terughoudend met het toestaan van detailhandel buiten winkelcentra. Bedenk bij dit alles dat het bedrijfsleven in onze gemeente ruim 7000 banen omvat waarbij de detailhandel al goed is voor 10 %.

Veiligheid

Diefstal, inbraak, vernieling en roofovervallen komen helaas overal voor. Maar er is wel wat aan te doen. Op bedrijfsterreinen én in winkelcentra. Gestructureerd overleg tussen gemeente, brandweer,politie en bedrijven over veiligheid, maar ook overlast is daarom zeer belangrijk.

Bereikbaarheid

Mobiliteit draagt in belangrijke mate bij aan de welvaart en het maatschappelijk functioneren van onze samenleving. Een goede bereikbaarheid van bedrijven(terreinen), winkelcentra en kantoren voor zowel klanten, werknemers en bevoorrading is daarvoor essentieel. Het gemeentelijk wegennet vormt daarin, samen met het wegennet van provincie en rijk, een onmisbare schakel.

Maatregelen die bereikbaarheid beperken (bijvoorbeeld betaald parkeren) zijn slechts middelen om een hoger doel te bereiken. Bestaande en nieuwe maatregelen moeten voortdurend getoetst worden op effectiviteit en efficiency in relatie tot die doelen. Maatregelen op het gebied van verkeer en vervoer hebben daarbij al snel een grensoverschrijdend karakter. Goede afstemming en samenwerking in regionaal verband zijn voorwaarde voor een efficiënt infrastructuurnetwerk.

Milieuregels en handhaving

Iedereen begrijpt dat de zorg voor het milieu grenzen stelt. Ook ondernemers. Die grenzen moeten wel redelijk zijn, en uniform worden gecontroleerd en gehandhaafd. En vergunningenprocedures moeten niet onnodig lang duren, geen onnodige administratieve last opleveren.

Geen bureaucratie bij vergunningverlening en zorgen voor redelijke milieuregels (met maatwerk waar nodig) binnen aanvaardbare kosten, controle en handhaving die op de praktijk is afgestemd zijn daarbij onontbeerlijk. Een praktijkvoorbeeld zoals het niet hoort is de recente gebruikersvergunning. Waarbij ondernemers voor ingrepen gesteld worden met onevenredig hoge kosten die de veiligheid van bedrijven nauwelijks verbeteren.

Service aan en overleg met het bedrijfsleven

Goede contacten en een snelle service van gemeente naar bedrijven zijn onmisbaar voor een aantrekkelijk ondernemingsklimaat. Zorg voor goed (digitaal) toegankelijke informatie en voor gestructureerd overleg met het (georganiseerde) bedrijfsleven.

Periodiek overleg tussen B&W en het OCW is in dit kader belangrijk om in gezamenlijkheid uitgezette doelen te realiseren. Uitgangspunt hierbij is resultaatgericht en nimmer mag dit worden afgedaan met argumenten als geen geld geen tijd en geen mankracht. Zorg voor een goed bereikbare en adequaat handelende bedrijfscontactfunctionaris. Bied bedrijfsinfo waar mogelijk digitaal (website) aan.

Tenslotte…

Samenvattend vragen wij aandacht voor

  • het opwaarderen van de positie EZ en de EZ-nota
  • Revitalisering bedrijventerrein de Slenk
  • Afronding revitalisering de Meenthof
  • Detailhandel (Structuur standplaatsenbeleid en parkeerbeleid)

Wij hopen daarom dat onze suggesties bijdragen aan een weloverwogen paragraaf economie in uw verkiezingsprogramma.

Graag gaan wij met uw partij de 6e juni in discussie over deze en mogelijk nog meer onderwerpen.

Met vriendelijke groeten,

Bestuur Ondernemers Collectief Wijdemeren


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Half bewolkt Matige wind 18º Naar volgende bericht