Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Wijdemeren verwerpt Grondwet

Wijdemeren, 1 juni 2005, 22.35 uur

De Wijdemeerse kiezers hebben de Europese grondwet verworpen met 54,5 procent tegen en 45,5 procent stemmen voor. De opkomst was hoog. Ruim 70 procent van de kiezers ging naar de stembus.

De Wijdemeerse kiezer is vandaag massaal komen opdagen om zijn stem uit te brengen over de Europese grondwet. In alle stemlokalen werd een drukte geconstateerd die de hele dag constant doorliep met een forse piek en wachttijden tussen half zeven en half acht.

Er waren 17927 oproepkaarten verstuurd. Er kwamen 12562 kiezers opdagen. Daarvan stemden 6853 kiezers tegen de grondwet en 5709 stemden daarvoor. De brandweerkazerne in Kortenhoef had het hoogste opkomstpercentage (76,93%), de Catamaran in Loosdrecht deed het het minst qua opkomst. Daar kwam 65,29% stemmen, toch ook nog een veel hoger percentage dan verwacht.

De Kuijer 50/50

Het hoogste aantal nee-stemmers werd gemeten in de kantine van de SC Nederhorst. Daar was 58% tegen de grondwet. Het hoogste aanta ja-stemmers kwm in De Kuijer, waar de uitslag vrijwel 50/50 was. 49,47% voor en 50,53% tegen.

Stroomstoring

Twee stembureaus, in Ankeveen en Nederhorst, werden rond half acht getroffen door een stroomstoring. Ooit waren er afspraken gemaakt met garages voor de levering van noodaccu's. Die afspraak bleek niet vlekkeloos te werken vanwege het feit dat de storing na sluitingstijd optrad. Toch slaagde gemeente erin om met medewerkers de boel weer redelijk snel draaiend te krijgen op accu's van garagehouders die welwillend meewerkten en echtgenoten van medewerkers van de gemeenten die technische bijstand verleenden en bijv. iin Ankeveen met een zaklamp de stemmachine aan de accu aansloten.

Update 2-6-2005, 11.15: Reactie van Peter Heeren uit Nederhorst den Berg, meteen na de plaatsing van de uitslag: Prachtige, snelle berichtgeving met betrekking tot het referendum van vandaag. Proficiat. Ik heb de hele dag en ook avond in De Kuijer gezeten, maar niets gemerkt van een door u gemelde stroomstoring.

(Wellicht hebben wij ons in de locatie vergist. Er was een stroomstoring in Ankeveen en in Nederhorst. red.)

Meer over de verkiezingen morgen.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Matige wind19º Naar volgende bericht