Douwe van Eseen

Douwe van Essen

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Vrijwilligers informeren Ouderen

Wijdemeren, 1 juli 2005

De gemeente Wijdemeren start een project met vrijwilligers om 75-plussers te informeren over voorzieningen en regelingen. Hiermee wil de gemeente die ouderen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. 

Persbericht

Project “activerend huisbezoek”
Vrijwilligers informeren Wijdemeerse ouderen 
over aanwezige voorzieningen en regelingen

De gemeente Wijdemeren en Versa starten in september gezamenlijk met een project waarbij 75-plussers door vrijwilligers bezocht worden. Tijdens het bezoek krijgen ouderen informatie over de mogelijkheden om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Ook inventariseren de vrijwilligers de wensen van ouderen en bieden zij ondersteuning bij het aanvragen van voorzieningen. Het college stelde deze week het plan van aanpak vast voor dit project.

Zelfstandig

Wijdemeren telt ruim 1250 huishoudens met zelfstandig wonende 75-plussers. De gemeente Wijdemeren en Versa vinden het belangrijk dat deze mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. In de praktijk is dat niet altijd even eenvoudig: soms zijn de voorzieningen niet optimaal of is men niet op de hoogte van de mogelijkheden. Versa zal 75-plussers benaderen met een brief en vragen of zij prijs stellen op een huisbezoek. 

Informatie

Tijdens het “activerend huisbezoek” krijgen ouderen informatie over de mogelijkheden voor bijvoorbeeld woningaanpassingen, huishoudelijke hulp, verzorging, financiële regelingen, personenalarmering, maaltijden aan huis en ondersteuning door vrijwilligers bij praktische zaken. Ook ontspanning en gelegenheid om leeftijdsgenoten te ontmoeten komen aan de orde. Daarnaast kunnen de ouderen ook zelf aangeven waar zij behoefte aan hebben.

Vrijwilligers

De Wijdemeerse 75-plussers krijgen, als zij daar prijs op stellen, in eerste instantie bezoek van een vrijwilliger. Als het nodig is volgt daarna een tweede bezoek door een professionele ouderenadviseur van Versa. Inmiddels hebben 16 vrijwilligers zich gemeld voor dit project. Zij volgen momenteel een korte scholing om de ouderen zo goed mogelijk van dienst te zijn. 

Wijdemeren, 1 juli 2005


De wekelijkse nieuwsbrief     Half bewolkt Windstil 21º Naar volgende bericht