Rik Jungmann

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Land en Boschzigt verandert

's-Graveland, 27 januari 2005. Simone Stevens van de Gooi ging op bezoek bij Sijmen Brandsma van de biologisch dynamische tuinderij Land en Boschzigt aan de Leeuwenlaan in 's-Graveland.

Er gaat veel veranderen rond de tuinderij schrijft zij vandaag. Brandsma woont in een huurhuis dat hoort bij het conferentieoord Land en Bosch. Land en Bosch is verkocht.

Rond de tuinderij zijn langlopende plannen gemaakt om de zaak te herstructureren. Eerst wordt er een nieuw huis voor Brandsma gebouwd. Daarna zal het terrein helemaal opnieuw worden ingericht, waarbij enkele (nu nog gedoogde) gebouwtjes worden gesloopt.

De gemeente geeft alle medewerking aan de herinrichting. Zo wordt ook het oude bestemmingsplan, waarin nog bestemmingen als sportvelden, landgoed en conferentieoord staan, met een artikel 19 procedure aangepast.

Op het terrein komt ook een hoogstamboomgaard waar schapen doorheen zullen lopen. Ook komt er een paddenpoel. (Aan de overkant van de Leeuwenlaan is door de familie 't Hoen ook een omstreden paddenpoel aangelegd).

Op de tuinderij werken een aantal mensen met een medisch of psychisch probleem. Brandsma wil die activiteit verder gaan uitbouwen en is daarover in gesprek met de afdeling Sociale Zaken van Wijdemeren.

Commercieel gaat het goed met de tuinderij en de rechtstreekse verkoop van de producten. Vorig jaar steeg de omzet met 30%.


De wekelijkse nieuwsbrief SneeuwWindstil Naar volgende bericht