Rik Jungmann

Reactie
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Juwelen knallen niet op Auto's

Kortenhoef, 26 januari 2005. Carel Ris uit Kortenhoef schrijft in een lange reactie dat wethouder Wim Neef zich te snel en te negatief in de discussie rond de straatjuwelen aan de Koninginneweg mengt. Hij pleit sterk voor het behoud van de juwelen. Dit naar aanleiding van het bericht van eergisteren.

Reactie

Geachte redactie,

De commotie rond de straatjuwelen op de Koninginneweg demonstreert naar mijn idee haarfijn hoe onverantwoord hard er gereden wordt in deze woonstraat, ondanks het feit deze al geruime tijd in een 30 km zone ligt. Het onbesuisde rijgedrag van sommigen levert al sinds jaar en dag de nodige gevaren op voor alle weggebruikers, waaronder veel fietsende schoolkinderen, die dagelijks van de straat gebruik maken.

Een verkeersobstakel knalt natuurlijk niet vanzelf tegen een auto op; automobilisten met schade hebben gewoon veel te hard gereden en waarschijnlijk ook niet goed opgelet. Bij normale snelheid (zelfs nog best een stuk boven de 30 km) en een verantwoorde afstand van de achterbumper van de voorganger kan iedere automobilist zonder blindengeleidehond elk obstakel op de kaarsrechte Koninginneweg van veraf zien. Voor de goede orde: voordat de juwelen geplaatst werden, klonk evengoed regelmatig remgepiep en gebeurden er ook ongelukken. Wat een straatjuweel trouwens ook niet kan, is zichzelf slopen. Overigens is er – in tegenstelling tot het bericht - geen straatjuweel gesneuveld; de (i.v.m. de veiligheid losse) paaltjes die er voor de zichtbaarheid bovenop zitten, zijn wel een geliefd doelwit. Een pluim voor de dienst Openbare Werken die bijzonder attent is in het vervangen van gesneuvelde exemplaren.

Het probleem van de Koninginneweg is dat deze slecht is ingericht; volgens de wettelijke normen moet het voor de gebruikers duidelijk zijn dat ze zich in een 30 km zone bevinden. Hieruit volgt dat er eigenlijk een veel verdergaande herstructurering van de weg nodig is, ook met het oog op de ondeugdelijke situatie rond de vermeende voorrang op sommige zijstraten met plateau-uitritten. De gemeente gaf aan hiervoor voorlopig geen geld te hebben, daarom hebben een aantal bewoners de veel goedkopere oplossing van de straatjuwelen aangedragen, die nadrukkelijk als tijdelijk en verre van ideaal moet worden gezien. Daarbij zou de signalering door middel van snelheidsborden en belijning op de Koninginneweg worden aangepast: ook op deze manier kan effectief en vrij goedkoop de weggebruikers heel duidelijk gemaakt worden dat 30 km/u echt de toegestane snelheid is.

Er zijn inderdaad problemen rond twee juwelen die op een wat ongelukkige plek terecht gekomen zijn; de gemeente heeft toegezegd deze te verplaatsen, maar er is nog niets gebeurd. Ook van de broodnodige extra signalering en belijning is bitter weinig terecht gekomen. Evenwel is te merken dat ondanks een groot aantal overtreders de gemiddelde snelheid en verkeersintensiteit in de straat lager is geworden. Daarom is het mijns inziens veel te vroeg om de proef nu al af te breken; de ervaring leert dat dit soort maatregelen immers de tijd nodig heeft zich te bewijzen. Bovendien zou dan eerst een evaluatie met alle betrokkenen, niet alleen bewoners maar bijvoorbeeld ook 3VO en Politie Gooi- en Vechtstreek, op zijn plaats zijn. Het eerder aangehaalde vandalisme in deze discussie te betrekken gaat niet op; het issue is hier verkeersveiligheid, als de gemeente laat zien toe te geven aan dit soort straatterroristjes is het eind snel zoek.

Wat wethouder Neef nu roept komt er in feite op neer dat wat hem betreft de proef al dit voorjaar wordt stopgezet. De negatieve wijze waarop deze gemeentebestuurder zich in deze discussie mengt, is tekenend voor de al jaren aanhoudende onwil (of onmacht) effectieve maatregelen te nemen om de noord-zuid verkeersstroom door ’s-Graveland en Kortenhoef structureel veiliger te maken. Mochten de straatjuwelen inderdaad onverhoopt worden weggehaald, dan roep ik de gemeente op het tegendeel te bewijzen door deze onmiddellijk te vervangen door een oplossing waarmee zij haar wettelijke plicht de Koninginneweg duurzaam veilig in te richten nakomt.

Carel Ris,
Koninginneweg, Kortenhoef


De wekelijkse nieuwsbrief ZonnigWindstil-1º Naar volgende bericht