Rik Jungmann

Douwe van Essen

WWK
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Bouw Voorstraat heikel punt

Wijdemeren, 12 januari 2005. Tijdens de commissievergadering over Ruimtelijke Ordening werd de nieuwbouw op de plek van het gemeentehuis in Nederhorst den Berg behandeld. Het is nog onduidelijk wat de raad over het voorstel van het college zal besluiten.

Grijze Sik


De heer Vuurmans (met grijze sik).

Voorafgaand aan de behandeling in de commissie was er inspraak. Bij die inspraak kwam de heer Vuurmans aan het woord namens de Singelgroep, een verklaard tegenstander van de plannen van het college. Hij verweet het college zich te verschuilen achter de raad door nu in de commissie te komen. Ook vroeg hij om een duidelijke stellingname van het college, opdat hij de juridische strijd aan kan gaan. Hij sloot zijn inspraak af met de opmerking tegen wethouder Wim Neef: "Ik krijg een grijze sik van u." En ik van u antwoordde de wethouder. Voorzitter Wim Lorjé greep direct in. Ook corrigeerde Lorjé de heer Vuurmans. Het was de raad die gevraagd had of het college de plannen wilde komen toelichten, niet andersom.

Powerpoint!


Omdat wethouder Wim Neef zijn powerpoint presentatie gaf , werd er van plaats gewisseld. V.l.n.r. wethouder Yvonne Siemons, griffier Baerte de Brey, commissievoorzitter Wim Lorjé en burgemeester Don Bijl.

De wethouder gaf aansluitend een Powerpoint presentatie (een nouveauté!)  over de procedure tot nu toe, het plan en de argumenten waarom dit plan (een fors gebouw voor die plek) de beste keus is. Argumenten zijn woningnood, doorstroming, woningen voor starters en ouderen, leefbaarheid van het dorp. Hij wees erop dat het college bevoegd is om te besluiten wat het wil, zonder de raad.

Verdeeldheid

De oppositie kwam eerst aan het woord. Op rij verklaarden Nanne Roosenschoon D66, René Voigt (DBW) en Hilbrand Korver (GL) dat ze het gebouw niet vonden passen in de omgeving en dat er rekening met de bewoners gehouden moet worden. Korver ging zelfs zover dat hij het gemeentehuis tot historisch erfgoed bestempelde, waarmee hij als enige dat argument tegen sloop hanteerde.

De VVD, bij monde van Els van Hall, liet niet direct haar kaarten zien, maar wekte de indruk, ondanks alle bezwaren achter het college te gaan staan. Zij vroeg onder welke condities het gemeentehuis verkocht is en of dat de reden was dat er vastgehouden wordt aan 20 appartementen.


André Spils (DBL)

André Spils (DBL) opende met de opmerking dat hij het eens was met "de overkant" (de oppositie). Hij noemde het gebouw "kolossaal" en had veel begrip voor het standpunt van de Singelgroep. Hij wilde graag weten welke financiële consequenties op zouden treden als het plan gewijzigd zou worden.

Steunpilaren

Het was de beurt aan de steunpilaren van het college, Kees Bosdijk (PvdA) en Freek Visser (CDA).

Kees Bosdijk prees het college dat er precies werd uitgevoerd wat er in het PvdA programma en het collegeprogramma staat. Daarmee st