Rik Jungmann

Ingezonden Brief
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Koninginneweg blij met Juwelen

Kortenhoef, 12 januari 2005. Het Bewonerscomité van de Koninginneweg in Kortenhoef is blij met de straatjuwelen die de gemeente geplaatst heeft.

Om hun dank uit te drukken verzochten zij onderstaande reactie onverkort op te nemen, hetgeen wij, ondanks de lengte, doen.

Ingezonden Brief

BURGERINITIATIEF HELPT KONINGINNEWEG
Straatjuwelen geplaatst met hulp van politie, 3VO en politiek

Hier en daar moeten de mannen en vrouwen van de gemeente Wijdemeren nog een “paar puntjes op i” zetten, maar de straatjuwelen op de Koninginneweg in Kortenhoef zijn na drie jaar overleg een feit. Via een heus burgerinitiatief en de ondersteuning van 3VO, politie en de politieke partijen: Dorpsbelangen Loosdrecht, D’66, Groen Links PvdA en VVD, is de Koninginneweg in Kortenhoef veiliger geworden. Wellicht dat door dit succes ook andere inwoners in onze gemeente worden gestimuleerd om voorstellen via een burgerinitiatief tot stand te brengen. Vandaar een chronologische volgorde van de komst van de straatjuwelen op de Koninginneweg.

Begin
We schrijven Februari 2002. Er vinden werkzaamheden plaats op de Koninginneweg. Na afloop komen de bewoners er achter dat de verkeersdrempels verlaagd zijn. Tegelijkertijd is de weg van een 50 km/h zone naar een 30 km/h zone veranderd. Het resultaat blijkt averechts te zijn. Er werd al niet rustig gereden omdat de oude drempels niet effectief waren, maar met de verlaging van de drempels wordt de ‘sportieve’ automobilist geen strobreed meer in de weg gelegd. Dit tot ergernis van bewoners wiens huiskamer grenst aan de rijbaan en tot zorg van bewoners die hun kinderen op de fiets over de Koninginneweg naar school zien gaan.

Reacties
Er komen reacties van de Koninginnewegbewoners. Echter, omdat deze reacties van individuele aard zijn hebben zij geen effect bij het bestuur. Het bestuur verweert zich met argumenten als: ‘het heeft aangekondigd gestaan’ en ‘er bestaan geen formele richtlijnen waaraan verkeersdrempels in een 30 km/h zone moeten voldoen’ en ‘het is gedaan op verzoek van Noordereinde bewoners die klaagden over geluidsoverlast aan de achterkant van hun huis’. Zo wordt de discussie met die paar individuele Koninginnewegbewoners afgesloten.

Onveilig
In een ultieme poging om toch wat veranderd te krijgen steken enkele bewoners de koppen bij elkaar. Aan de Politie Gooi en Vechtstreek wordt het verzoek gedaan om eens een snelheidscontrole te organiseren om uit te vinden of het werkelijk zo erg is als het lijkt. Het resultaat is onheilspellend: tijdens twee controles in November 2002 wordt zo’n 50% van de automobilisten geverbaliseerd voor overtreding van de maximum snelheid en er worden snelheden gemeten tot 69 km/h! Tevens weet de wijkagent te melden dat het aantal meldingen van verkeersincidenten drastisch is gestegen sinds de verlaging van de drempels in het begin van 2002; in de zomer van 2003 wordt een geparkeerde auto compleet total loss gereden. Aan de organisatie 3VO is gevraagd om de verkeerssituatie te beoordelen, en hun conclusie is vernietigend: er deugt weinig tot niets van de inrichting van de weg om het tot een 30 km/h zone te maken en de Koninginneweg wordt aangemerkt als verkeersonveilig.

Actie
Onder alle bewoners van de Koninginneweg wordt een peiling gehouden en de respons is overweldigend: meer dan 50% van de huishoudens laat weten dat ze ernstig bezorgd zijn over de verkeersveiligheid voor hun deur en willen verandering.

Met deze gegevens gaan de Koninginnewegbewoners georganiseerd naar de politiek. Zij hopen de raad ervan te overtuigen dat er iets moet veranderen. Zij bieden aan om zelf met een plan te komen en vragen de politieke partijen steun. En die krijgen ze ook van PvdA, VVD, D’66, Groenlinks en Dorpsbelangen Loosdrecht tijdens een zeer druk bezochte R&E commissievergadering in April 2003. Hiermee hebben de bewoners een meerderheid van de raad achter zich en kunnen aan de slag.

Plan
In samenwerking met 3VO, Politie Gooi en Vechtstreek, Noordereinde bewoners, gemeente Soest en Els van Hall (VVD) wordt er een herinrichtingsplan gemaakt. De basis van het plan behelst het plaatsen van een zevental straatjuwelen (effectieve wegversmallingen). Tevens worden verdere maatregelen voorgesteld, maar daar is aanzienlijk meer budget voor nodig. Tijdens een van de bijeenkomsten geeft zelfs wethouder Wim Neef acte de présence met goede tips voor wat betreft het volgen van de juiste formele weg om het plan, wat op dat moment reeds in een officieel rapport verwoord is, goed in de commissie R&E behandeld te krijgen. Echter, voordat het rapport aan de raad wordt aangeboden krijgen alle bewoners van de Koninginneweg de gelegenheid om op- en aanmerkingen op het plan te leveren. Met name bewoners in wiens directe nabijheid een straatjuweel geplaatst zou worden zijn uitgenodigd om gedetailleerd en actief mee te werken en te denken. Uiteindelijk heeft slechts 1 adres geen gehoor gegeven aan deze uitnodiging en zijn er talrijke discussies gevoerd met bewoners waar de straatjuwelen precies moesten komen. Wij zijn bijzonder verheugd dat we hier met alle betrokkenen in overleg en met consensus uitgekomen zijn.

Succes
In 2004 is het zover. Het plan wordt door bovengenoemde partijen in de raad geaccordeerd. Er is nog wel enige discussie waar het geld vandaan moet komen (het gaat slechts om een relatief klein bedrag van EU 8000), maar de herinrichting van de Koninginneweg is een feit. Veel medewerking wordt er vanaf die tijd ook verleend door de heer Marsman van de dienst Openbare Werken van de gemeente, die het plan uiteindelijk in December implementeert.

En zijn we er blij mee? Ja, want we hebben het gevoel dat we met de overgrote meerderheid van de Koninginneweg wat voor elkaar hebben gekregen. Ja, want er is door de politiek naar ons geluisterd en we zijn niet teleurgesteld; de politiek heeft zich dienend opgesteld, en dat respecteren wij. En ja, natuurlijk, omdat verschillende Koninginnewegbewoners reeds te kennen hebben gegeven dat er inderdaad rustiger gereden wordt. Ja, omdat er toch de indruk is dat er minder verkeer op de Koninginneweg is. De gemeente zal de situatie in de nabije toekomst gaan evalueren. Wij als Koninginnewegbewoners zijn daar ook blij mee, want we hebben er alle vertrouwen in dat het concept van de wegversmallingen een duurzame oplossing is om verkeersoverlast op onze weg tegen te gaan. Bovendien heeft de dienst Openbare Werken middels hun opstelling laten blijken dat zij de verkeersveiligheid op de Koninginneweg serieus nemen en dat zij pro-actief samenwerken met de bewoners om tot verdere verbeteringen te komen.

Tot slot
Ter afsluiting een anekdote die een van de Koninginnewegbewoners recentelijk aan ons verteld heeft:-

“Ik reed vanochtend over de koninginneweg op weg naar mijn werk. Een tegenligger stopte voor een straatjuweel om mij doorgang te verlenen. Ik zwaaide als teken van dank, en de andere automobilist zwaaide terug: tot Uw dienst. Vijf voor half negen op Maandagochtend 10 Januari, de eerste werkdag van het nieuwe jaar. Na U, mijnheer. Dank U...”.

Het komt wel goed op onze weg.

Namens het bewonerscomité Koninginneweg,
Guus Marinus, Carel Ris, Tim de Groot, Jos den Ouden


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolktMatige wind Naar volgende bericht