Rik Jungmann

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Illegale zomerwoning verwijderen

Wijdemeren, 12 januari 2005. De gemeente gaat een illegale zomerwoning aan de Kromme Rade in Kortenhoef (laten) verwijderen. Het is de eerste keer dat Wijdemeren zo streng handhaaft.

Over de zomerwoning in kwestie wordt al jaren touw getrokken. De kwestie is een erfenis uit de boedel van de voormalige gemeente 's-Graveland die er ook al intensief mee bezig was. In mei 1999 schreef die gemeente de eigenaar al aan dat het gebouw verwijderd moest worden.

Daarna volgden een aantal rechtszaken o.a. voor de Raad van State. (Zie ook het archief.)

Persbericht

Wijdemeren bereidt verwijdering
illegale zomerwoning voor

Gemeente Wijdemeren geeft de eigenaar van de illegaal gebouwde zomerwoning aan de Kromme Rade in Kortenhoef tot 1 mei de gelegenheid de zomerwoning te verwijderen. Gebeurt dit niet, dan verwijdert de gemeente de zomerwoning op kosten van de eigenaar. Al in 1999 heeft de gemeente ’s-Graveland de eigenaar aangeschreven de zomerwoning te verwijderen. De eigenaar ging toen in hoger beroep. De Raad van State heeft op 9 juni 2004 het hoger beroep ongegrond verklaard en de gemeente in haar gelijk gesteld.

Volgens het bestemmingsplan heeft de locatie waarop de zomerwoning is gebouwd de bestemming “gebied van landschappelijke en natuurwetenschappelijke waarde met agrarisch gebruik”. Bouwen is er niet toegestaan en vrijstelling verlenen in dit kwetsbare gebied vindt het college niet wenselijk.

Eerste keer
In de Handhavingsnota Bouw- en Woningtoezicht heeft het college gesteld rechtsgelijkheid voor alle inwoners van groot belang te vinden. Mensen die handelen in strijd met wet- en regelgeving kunnen in Wijdemeren maatregelen verwachten. Sinds de herindeling is het de eerste keer dat Wijdemeren daadwerkelijk tot feitelijke uitvoering van bestuursdwang overgaat. Een speciale werkgroep heeft de opdracht gekregen de verwijdering van de zomerwoning aan de Kromme Rade zorgvuldig voor te bereiden. De gemeente hoopt echter dat de eigenaar zelf het initiatief neemt de zomerwoning te slopen.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolktMatige wind Naar volgende bericht