Rik Jungmann

Reactie
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Cor schrok zich Lam

Wijdemeren, 11 januari 2005. Geïnspireerd door de reactie van Cor Lam ging Douwe van Essen op onderzoek uit. Wat kosten de raadsstukken bij andere gemeenten? Staan ze elders on-line? U leest het resultaat hieronder.

Reactie

Cor schrok zich Lam

Nog maar kort geleden presenteerde de gemeente Wijdemeren haar communicatienota, vol met goede voornemens. Een citaat: “Wijdemeren wil een digitaal toegankelijke gemeente zijn (het Rijk, maar ook de burgers, verwachten van een hedendaagse gemeente dat informatie ook via internet verkregen kan worden)”. Einde citaat.

Mooi toch? Maar waarom schrijft Cor Lam dan dat je er als burger naast heel veel tijd en energie sinds kort ook heel veel geld (€ 208 per jaar voor raads- en commissiestukken) in moet steken om je een mening te kunnen vormen over de plannen en besluiten van onze gemeente?

In een het persbericht bij de aanbieding van de communicatienota schrijft het college van Burgemeester & Wethouders dat ze de raadsstukken in 2006 digitaal, dus via internet, aan de raadsleden ter beschikking wil stellen. Ja, u leest het goed, aan de raadsleden, niet aan de burger. Die mag (fors) betalen en wachten tot er weer een stapel papier in de brievenbus ploft.

Is het dan zo moeilijk om gemeentelijke informatie online gratis ter beschikking te stellen aan je burgers? Welnee! Een simpel onderzoekje naar de situatie in andere gemeentes is zo gebeurd. Even ‘googlen’ dus. Met ‘raadsstukken’ als zoekterm gaat er een wereld voor je open: tal van gemeentes met gemeentelijke informatie, inclusief raads- en commissiestukken online. Gratis, en niet alleen voor raadsleden. In allerlei formaten. Soms moet je betalen wanneer je de stukken liever thuis gestuurd krijgt, maar nergens zoveel als in Wijdemeren.

Tenminste, als je er achter kunt komen welke bedragen op de gemeentelijke website correct zijn. Mij is dat niet gelukt. Binnen het Digitale Loket vinden we de pagina Abonnementen op raads- en commissiestukken. Voor een gecombineerd jaarabonnement op de raads- en commissiestukken betaal je € 206. Wil je ook nog de verslagen, dan mag je er nog € 103 bij leggen en staat de teller op € 309 in totaal, en dat is dan exclusief de begroting of de jaarrekening. Blijkbaar mag dat ook niet, want daar wordt verder niet over gerept. De verslagen hebben dus wel een prijs, maar ook die komen op het bestelformulier niet voor…

Beperken we ons dan maar tot de abonnementen die wél aangevraagd kunnen worden. Na enig speurwerk kom je dan tot een verbazingwekkende constatering: raadsstukken kosten hier opeens € 49,20, commissiestukken € 42,15, samen € 91,35 en geen € 206 zoals de introductiepagina vermeldt!

Een mogelijke verklaring vinden we in de communicatienota: ‘Communicatie moet groot invoelend vermogen uitstralen’. Dus laat je de burger eerst denken dat hij € 206 moet betalen, dan valt die € 91,35 weer erg mee…

Douwe van Essen
Kortenhoef


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolktMatige wind12º Naar volgende bericht