Rik Jungmann

De Nieuwsster
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Wijdemeren naar Utrecht?

Wijdemeren, 10 januari 2005. Voor de Nieuwsster ging Jaap van Waveren op bezoek in Loenen. Hij peilde daar de meningen over een fusie met Wijdemeren en inventariseerde de problemen. Hij ving zelfs op dat er sprake is van een ruil tussen Noord-Holland en Utrecht.

Artikel uit De Nieuwsster

Ook in Loenen vreest men de aanstormende sneltrein
Gaat Wijdemeren in een ruil met Abcoude weer naar Utrecht?

Niet duidelijk is of het opstappen van het college van Loenen vertragend zal werken op de plannen voor een eventuele fusie met Wijdemeren. Wel duidelijk is dat ook in dit dorp men bang is voor de sneltreinvaart die een aantal politici menen te moeten inzetten om tot een samenvoeging te komen.

Afgezien van het feit of Wijdemeren met zijn steeds meer oplopende tekorten een aantrekkelijke huwelijkspartner is, vraagt men zich af wat de voordelen zijn voor de burgers. Een drietal zaken hebben beide dorpen gemeen; beide hebben gezucht onder het regime van burgemeester Gieskes. In beide gemeenten zijn de prijzen van de huizen zo ver gestegen dat alleen welgestelden van buiten zich de aankoop van een huis kunnen permitteren. De Mijndense sluis en de Waterleidingplas zouden een bindende factor kunnen zijn. Dit laatste valt echter te betwijfelen. Al jaren geleden wenste men in Loenen uit het Plassenschap te treden omdat men vond dat er te weinig raakvlakken waren. De afkoopsom bleek echter niet haalbaar en dus met tegenzin maakt men nog steeds deel uit van het Schap.

Loenen kent een drietal grote problemen. Het verkeer, het Amsterdam Rijnkanaal en de Ruimtelijke Ordening. Niet al te lang geleden heeft men een deel van de gemeentegrond voor weinig aan een projectontwikkelaar verkocht die met een grote marge een andere bedrijf de wijk Cronenburg ( 200 woningen) laat bouwen. Door de inschakeling van die projectontwikkelaar zijn de geschatte prijzen van de nieuw te bouwen huizen nu al voor velen onbereikbaar. Om de toeloop van het verkeer het hoofd te bieden moet een rondweg gebouwd worden die met de natte vinger is begroot op 7 miljoen waarvoor geen dekking bestaat. Het verkeersprobleem is een bindende factor met Breukelen en Abcoude, want deze dorpen worden als sluiproute gebruikt voor het verkeer dat de A2 wil vermijden. Ook het Amsterdam Rijnkanaal is een bindende factor tussen de drie gemeenten. Vooral de veiligheid op dit kanaal is een grote zorg en vergt veel aandacht.

Waarom dan die samenvoeging, vragen niet alleen burgers maar ook raadsleden zich af. Een raadslid weet te melden dat de basis voor dit idee ligt bij een gezellig samenzijn van wethouder Soede van Loenen en burgemeester Bijl van Wijdmeren, beide VVD, en dat de opschaling van ambtenaren en aantrekkelijke salarisverhogingen voor college leden een niet onbelangrijke factor is. Een ander raadslid ging zover de hele situatie als een politieke soap te beschrijven. “Het tempo waarin de colleges voortsnellen is onvoorstelbaar en riekt naar achterkamertjespolitiek. Misschien komt hier wel het duiveltje uit het doosje en willen de burgemeesters en wethouders met verdaging van de gemeenteraadsverkiezingen meer tijd voor hun plannen. Men mikt op januari 2007 waardoor de verkiezingen een jaar kunnen worden uitgesteld. Heeft Wijdemeren er soms belang bij als het geld van Loenen straks in een kapitaal gemeentehuis gestopt kan worden? De provincie gebruikt de uitkomst van een startdocument misschien wel voor een AHRI herindelingprocedure en dan moet Loenen alle investeringen stopzetten.”

Wethouder Soede is inmiddels niet meer in functie. Zijn partij de VVD is verdeeld. Eén fractielid is opgestapt, gaat alleen door in de raad en schaarde zich bij de laatste stemming over de OZB stijging, die nodig was om de verenigingen niet te veel te korten, bij de oppositie. Dit betekende het einde van de coalitie en het college. Het lijkt denkbaar dat eerst de politieke problemen in Loenen moeten worden opgelost alvorens de regiegroep bestaande uit ambtenaren, burgemeesters en wethouders weer aan de slag kunnen, maar in de politiek is niets ondenkbaar. Ook niet of Wijdemeren wel bij de provincie Noord Holland blijft. Hardnekkige geruchten spreken van een ruil. Abcoude zou naar Noord-Holland gaan en bij een samenvoeging Wijdemeren terug naar Utrecht. De plaatsvervangend burgemeester van Loenen is een voormalig gedeputeerde van Utrecht en deze provincie zal niet zomaar weer een deel van haar grondgebied afgeven. Onder bevolking tekent zich een meerderheid af die tegen een fusie met Wijdemeren is.

Om hierover duidelijkheid te krijgen zou het de verantwoordelijken sieren de bevolking eerst te raadplegen alvorens verder te gaan. Dit zou passen in het transparante en open beleid dat het college van Wijdemeren bij voortduring propageert. Het is denkbaar dat de burgers eerst het beheer op orde willen hebben en dan beslissen over een nieuwe samenvoegingperiode. Afgaande op de huidige ervaring met ’s Graveland, Nederhorst den Berg en Loosdrecht lijkt dit misschien wel verstandig.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolktMatige wind12º Naar volgende bericht