Rik Jungmann

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Ereburgerschap Wijdemeren

Wijdemeren, 22 februari 2005. De drie oude gemeenten hadden een regeling om burgers met bijzondere verdiensten te eren. Wijdemeren voert nu ook het ereburgerschap in.

Persbericht

Voorstel college aan gemeenteraad
Ereburgerschap of erepenning voor bijzondere inwoners Wijdemeren

Inwoners uit Wijdemeren die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt, voor de samenleving of voor een specifiek maatschappelijk terrein, wil het college van B & W in de toekomst op passende wijze kunnen eren. Daarom ontvangt de gemeenteraad binnenkort een voorstel om het ereburgerschap en een erepenning van Wijdemeren in te voeren. Als trots gemeentebestuur wil het college alle toekenningen van onderscheidingen laten optekenen in een ereboek.

Het ereburgerschap van Wijdemeren wordt uniek. De gemeenteraad beslist of een burger deze titel bij een bijzondere gelegenheid krijgt als blijk van grote waardering en dankbaarheid. Het gaat daarbij om personen die zich uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeente of gemeenschap(pen). Deze inwoners krijgen naast de titel ook een ingelijste oorkonde. Aan de titel zijn geen rechten of verplichtingen verbonden. Wel wil het college ereburgers uitnodigen voor bijzondere evenementen zoals de nieuwjaarsreceptie, bijeenkomsten in het kader van 4/5 mei, bij bezoek van het koninklijk huis en bij afscheid en installatie van een burgemeester.

Een erepenning is een blijk van waardering en erkentelijkheid voor iemand of een bedrijf/organisatie die zich voor de gemeente of plaatselijke gemeenschap(pen) op bijzondere wijze heeft ingespannen. Het kan ook gaan om een uitzonderlijke prestatie op bijvoorbeeld het terrein van kunst, cultuur of sport. Over het toekennen van een erepenning besluit het college van burgemeester en wethouders.

Volgens het college hoeft het toekennen van een gemeentelijke blijk van waardering het toekennen van een Koninklijke onderscheiding niet in de weg te staan. Beide kunnen naast elkaar bestaan en worden toegekend.

De voormalige gemeenten ’s-Graveland, Loosdrecht en Nederhorst den Berg kenden ook een regeling voor het toekennen van een gemeentelijke onderscheiding. Gemeente ’s-Graveland kende een oorkonde. Van elke toekenning werd een aantekening gemaakt in het Ereboek van gemeente ’s-Graveland. De gemeente Loosdrecht gaf voor bijzondere situaties een erepenning uit. De Loosdrechtse toekenningen werden in een register vastgelegd. De gemeente Nederhorst den Berg had drie mogelijkheden een burger te eren: het ereburgerschap, een bronzen erepenning en een zilveren erepenning.

De raadscommissie Bestuur en Middelen bespreekt de “Verordening op het gemeentelijk decoratiestelsel” vermoedelijk op 24 maart 2005.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolktMatige wind Naar volgende bericht