Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Uitslag Poll Burgemeester

Wijdemeren, 13 februari 2005. Vrijdag sloot de poll inzake het al dan niet kiezen van de burgemeester. De meerderheid wil direct kiezen.


Burgemeester Don Bijl, in de
toekomst benoemd, gekozen
door de raad, of gekozen
door de burger.
Dat was de vraag.

Deze poll, die twee weken liep, gaf u drie keuzen. U kon kiezen voor het benoemen van de burgemeester, dus houden zoals het is. Kiezen, maar dan wel door de raad, of direct kiezen door de burgers van een gemeente.

De poll kwam wat aarzelend op gang, waarbij benoemen en direct kiezen elkaar lange tijd in evenwicht hielden. Benoemen door de raad, zoals de PvdA voorstaat, was verreweg het minst gewild. Het aantal stemmers was veel minder dan bij de vorige poll over de Voorstraat. Er waren slechts 78 lezers die de moeite namen om op de "stem" button te drukken.

Van die 78 lezers vonden er 32 (41%) dat de burgemeester direct door de burger gekozen moet worden. 29 (37,2%) willen dat het blijft zoals het nu is. Zij vinden, net zoals het nu is, dat de burgemeester door de Koningin benoemd moet worden.

Slechts 17 (21,8%) vinden dat de raad de burgemeester moet kiezen.

Overigens mag wel de conclusie getrokken worden dat de meerderheid de burgemeester wil laten kiezen, hetzij direct, hetzij via de raad. Dat waren er 49 van de 78, ofwel 62,8%.

Om discussie te voorkomen. Is deze poll representatief? Nee, of beter gezegd, wij weten dat niet. Iedereen met een pc verbonden aan internet met een uniek ip adres kon zijn stem uitbrengen. Dat is alles wat wij er van kunnen en willen zeggen. Hij geeft hooguit een lichte indicatie.

Wij danken de lezers voor hun stem en hopen dat zij bij de volgende poll weer meedoen.


De wekelijkse nieuwsbrief RegenStorm Naar volgende bericht