Rik Jungmann

Douwe van Essen

WWK
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Vragenuurtje uit als Nachtkaars

Wijdemeren, 4 februari 2005. Tijdens de raadsvergadering wordt, voor aan de agenda wordt begonnen, altijd een vragenhalfuurtje voor de raadsleden gehouden. Dat ging gisteren uit als een nachtkaars.


Ria Evenhuis knipt nog even het haar weg voor de oren van René Voigt, opdat deze de antwoorden op zijn vragen haarscherp kan horen.

Verreweg de meeste vragen werden gesteld door René Voigt (DBW). Vijf vragen over kinderdagverblijf Tom Poes, acht vragen over het dorpscentrum Loosdrecht en zeven vragen over de nieuwbouw aan de Voorstraat aan de fractie van DBL. Tijdens de reeksen vragen ontstond enig gemor bij de overige fracties. Voor burgemeester Don Bijl was het reden om Voigt af te kappen en hem erop te wijzen dat dit soort vragen in de commissies gesteld moet worden.

Voigt werd niet veel wijzer van de vragen. Over de sluiting van Tom Poes verklaarde wethouder Yvonne Siemons dat de gemeente met man en macht werkt aan een oplossing van het probleem. "Meer kan ik er nu niet over zeggen." En daar bleef het bij.

De vragen van Voigt over het Dorpscentrum-document, dat een aantal Loosdrechtse raadsleden en fractieassistenten over het Dorpscentrum had opgesteld, leden op een wel heel merkwaardige manier schipbreuk. Geen van de betrokken fracties (CDA, VVD, DBL en D66) wilde iets over de inhoud van dat document kwijt. De enige reactie kwam van de kant van burgemeester Don Bijl, die verklaarde dat de samenwerking van de fracties op dit punt gestaakt was en dat het document formeel niet meer bestaat (?). Enkele betrokken fracties zaten instemmend te knikken op het moment dat Bijl deze verklaring aflegde. Voor Voigt bleef er niet veel meer over dan zijn vragen over een "niet bestaand" document maar te laten voor wat ze waren.


Links René Voigt (DBW), rechts de voltallige DBL fractie.
André Spils (uiterst rechts) beantwoord de vragen van Voigt ultrakort.

De vragen aan DBL over de nieuwbouw aan de Voorstraat, waarbij Voigt onverwacht 900 bezwaarschriften noemde, i.p.v. de 690 die tot nu toe circuleerden, werden keurig door André Spils (DBL) beantwoord, maar op een zodanige manier dat Voigt er niet veel mee kon.

Had burgemeester Bijl net Voigt nog uitdrukkelijk verboden om tijdens het vragenuurtje te discussiëren, toen Els van Hall (VVD) haar vraag over de, volgens haar belabberde bezorging van het Wijdemeren Journaal stelde , kreeg zij het aan de stok met wethouder Ties hagen en werd er gediscussieerd dat de vonken eraf sprongen. Voigt zag dit met stijgende verbazing gebeuren en verzuchtte: "Ik dacht dat we niet mochten discussiëren!"


De verzamelde pers en de notulist, samengepakt aan een iets te kleine tafel, doen hun best om de vragen en de antwoorden te begrijpen om ze aan u, lezer, door te kunnen geven.
V.l.n.r. Herman Stuijver (WWW/De Brug), Jaap van Waveren (Nieuwsster), Rik Jungmann (Wijdemeerse Webkrant), Simone Stevens (Gooi- en Eemlander) en notulist Ria Evenhuis.

Het vragenhalfuur werd een vragenuur, maar veel wijzer werd niemand ervan.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolktWindstil Naar volgende bericht