Rik Jungmann

Ingezonden Bericht
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Over Nieuwbouw NdB

Nederhorst den Berg, 12 april 2005. Ed Snel van de Singelgroep bezocht vorige week de dorpsavond. Daar werden de nieuwbouwplannen in Nederhorst gepresenteerd. Dit vindt hij ervan.

Ingezonden Bericht

Op de barricade

Afgelopen donderdag was de jaarlijkse dorpsavond in het Spiegelhuys. De opkomst was enorm, stoelen werden uit alle hoeken en gaten gesleept om zoveel mogelijk mensen een zitplaats te bieden. Het college gaf tekst en uitleg over wat bereikt was afgelopen jaar en wat ze denken te gaan bereiken in de nabije toekomst. In het verleden kon je rustige klachten indienen daar werd gewoon niets mee gedaan en als je daar weer een klacht over had kon je die ook gewoon weer indienen …of zoiets. Enfin, dat werkte dus niet dus sinds kort is er een echte klachtenlijn. Ik zou zeggen maak er gebruik van.

Diverse plannen passeerden in het kort de revue. Bij de sportvelden wordt een complete wijk gebouwd. Het is nog even babbelen met de sportvereniging of ze nu drie of twee velden willen hebben en afhankelijk daarvan worden het dus wat meer of minder huizen. En passant breken we ook nog wat woningen af in Overmeer, maar dat terzijde. Venenburg gaat er volgens het college nu toch echt komen want “daar zijn we al zo lang mee bezig” (of dat een argument is). De ponyweide wordt ook nog bebouwd maar meer dan een mededeling en een korte verwijzing naar het aldaar opgestelde publicatie bord kwam het niet.Oh ja, het bouwplan Voorstraat, nou daar worden ook nog 20 appartementen op zo’n 1250 m2 gepropt. Zeg nu maar eens dat dit college zich niet in zet voor woningbouw.

Ik denk dat de meeste van de genoemde plannen nog even bij de meeste burgers moet bezinken. Natuurlijk moet er gebouwd worden in ons dorp als de mogelijkheden er zijn maar laten we met zijn allen goed opletten wat en in welke vorm er gebouwd wordt. We hoeven ten slotte niet alles goed te vinden. Dat zelfde geldt voor het bestemmingsplan Dorpskern. Na jaren is er een nieuw bestemmingsplan. Een plan waarin staat welke plek welke bestemming heeft (dus voor welke doeleinden), hoe hoog het mag worden etc. Opmerkelijk is het feit dat “de blokkendoos” langzaam maar zeker zijn intrede doet in Nederhorst. Nu kende we in Nederhorst tot voor kort dit fenomeen nog niet in de dorpskern maar het college doet alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Bouwen in 3 woonlagen met een plat dak. Eerst op de Voorstraat en in het nieuwe bestemmingsplan ook mogelijk op de plek Galesloot (mocht het er ooit nog eens van komen) en als het even tegenzit ook bij de brandweer kazerne. En als we dat doorvoeren wordt het langzamerhand gemeengoed. In Diemen klaagt tenslotte ook niemand meer van een paar lagen meer of minder.

In de Brug van 2 weken geleden las ik een interview met onze burgemeester. Hij wilde voor grote veranderingen in overleg met omwonenden, hij noemde hierbij Loosdrecht. Nou dat klonk goed. De hele dorpsavond hoorde ik al dat de gemeente er alles aan deed om de burger te gemoed te komen en de communicatie richting de burger te verbeteren. Navraag bij onze burgervader leverde een teleurstellend antwoord op. Dat in Loosdrecht was toch wat grootschaliger en dat van dat gemeentehuis in Nederhorst was in zijn ogen passé. Zijn 700 zienswijzen dan niet genoeg. Al die keren dat we geprobeerd hebben in overleg te raken met de gemeente: Ze willen het gewoonweg het gesprek niet aan.

Toen werd de vraag gesteld waarom het bestemmingsplan Dorpskern niet in Nederhorst ter inzage lag. Dat moest 7 á 8000 euro gaan kosten volgens het college en er moest avondopenstelling zijn en dat was er niet volgens hen (wat dacht je van de Spot of de Kuijer). Volgens het college gebeurt het namelijk wel eens dat mensen het plan meenemen. Niet echt netjes natuurlijk, maar ik denk maar zo: Maak een nieuwe kopie en leg het nogmaals ter inzage en dat hoeft natuurlijk geen 8000 euro te kosten. Door de opmerking te maken dat een dergelijk bedrag gevolgen zou hebben voor zaken als bijvoorbeeld kindervakantie werk (zij protesteerde tegen de absurde verhogingen voor zaalhuur) werd het college door de complete zaal uitgelachen. Al met al worden we als burgers niet echt serieus genomen. Reden te meer dat de Singelgroep tegen (onderdelen) van het nieuwe bestemmingsplan bezwaar gaat maken. Met name die zaken die betrekking hebben op de mogelijkheid tot het bouwen van appartementencomplexen van 3 lagen (dus ook de het bouwplan Voorstraat).

Wilt u ons steunen (door een bezwaarschrift in te dienen) of alleen informatie krijgen over het nieuwe bestemmingsplan: Wij staan weer op het plein voor de AH op vrijdagavond 15 april (van 17.00-20.00 uur) en op zaterdag 16 april (in de ochtend).
Laat de gemeente zien dat we serieus genomen willen worden!

Ed Snel (namens de Singelgroep)
Reacties: singelgroep@hotmail.com


De wekelijkse nieuwsbrief ZonnigWindstil16º Naar volgende bericht