Rik Jungmann

Douwe van Essen

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Wijdemeren Los Zand!

Wijdemeren, 9 april 2005. Vandaag gaf de Gooi- en Eemlander de uitslag van de poll die zij afgelopen week hielden over de stelling: "Wijdemeren hangt nog als los zand aan elkaar".

De hele tweede pagina was besteed aan de uitslag. Er werd niet massaal gestemd op de stelling. Van degenen die wel de moeite namen waren stemden vier op de tien voor de stelling.

Op de pagina komen burgemeester Don Bijl. ex-burgemeester Jan Goudberg (NdB), Adriaan Doets (bekende Loosdrechter en mede-oprichter van DBL), Hans Hillen (columnist G&E) en een aantal inwoners aan het woord.

Burgemeester Don Bijl zegt de stelling niet te delen, m.a.w. Wijdemeren hangt niet als los zand aan elkaar. Hij is er van overtuigd dat het Wijdemerengevoel nog verder zal groeien en ziet de tekenen in bijv. de keuze van de Wijdemeerse Sporters van het Jaar en de dorpsbezoeken.

Ex-burgemeester Jan Goudberg is niet erg positief over de stand van zaken na drie jaar Wijdemeren. Hij ziet niet veel verbeteringen, maar wel verslechteringen. Ook hekelt hij het naar huis sturen van een wethouder. Hij vindt dat procedures en bezwaren te lang lopen en te veel kosten.


Adriaan Doets

Adriaan Doets heeft nog geen Wijdemerengevoel. Hij denkt dat er  misschien wel zal komen, maar dat het tijd nodig heeft. De "kwesties" in de erfenis van 's-Graveland (Krakeelakker, Zuidsingel) maken hem niet vrolijk. Die zijn ondenkbaar in Loosdrecht, meent hij. Het  Dorpscentrum Loosdrecht vindt hij van een hele andere orde. Dat is geen "kwestie", maar "Een verkeerde diagnose".

Hans Hillen eindigt zijn column met de constatering dat Wijdemeren alleen op het gemeentehuis bestaat, maar niet in de hoofden en harten van de Loosdrechters, Kortenhoevers, Bergers, Ankeveners, etc.

De koppen boven de twee stukken waarin burgers aan het woord komen spreken voor zichzelf. Sommige ondervraagden laat het volstrekt koud of ze in Wijdemeren wonen of niet. In de stukken wordt flink gemopperd. Van het leegplukken van het rijke Loosdrecht door de andere twee gemeenten, tot het kappen van de bomen in 's-Graveland en er gras voor in de plaats inzaaien. De ene kop luidt: "Dorpen vormen nog steeds hechte kliekjes". De andere: "Wijdemerengevoel onzin".


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolktMatige wind Naar volgende bericht