Rik Jungmann

Douwe van Essen

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Wijnschenk: Loenen gegijzeld

Wijdemeren, 17 oktober 2004. Wethouder Richard Wijnschenk uit Loenen is blij met de ferme (bijna) unanieme besluiten van de gemeenteraden over de samenvoeging en het krachtige signaal dat daarvan uit gaat naar de provincie Utrecht.

Dat zei hij in de Gooi- en Eemlander van gisteren. Zijn gemeente wacht al lang op actie van de provincie Utrecht inzake de herindeling in de Vechtstreek (de Breukelen, Loenen, Abcoude (BAL)) variant. Maar er gebeurt niets, want de provincie heeft andere bezigheden. Nu wordt een krachtig signaal afgegeven waar de provincie niet omheen kan vindt hij.

Onzekerheid in Loenen


Oud-burgemeester van
Loosdrecht en interim
burgemeester van Loenen,
Jos Gieskens.

Omdat de BAL-herindelingsdiscussie nog liep werd in Loenen nu al twee keer een interim burgemeester benoemd. De eerste was Jos Gieskens, de oud-burgemeester van Loosdrecht. Onlangs werd burgemeester P.J.M. Rombouts benoemd tot waarnemer. Volgens Wijnschenk voelden college en raad zich zeer ongemakkelijk bij het gebrek aan actie van de zijde van Utrecht, waardoor de onzekerheid voor Loenen bleef voortbestaan.

Hij is zeer tevreden met de contacten die nu zijn gelegd met Wijdemeren en de, voor Loenense begrippen ongewone, unanieme steun van de raad voor de samenvoeging van de beide gemeenten. Hij ziet het als voordeel dat de wens vanuit de gemeenten komt, van onderaf. In het verleden is gebleken dat provincies en het rijk zich in dat geval welwillend opstellen. (Ook de vorming van Wijdemeren was zo'n initiatief van onderaf, met name van 's-Graveland en Loosdrecht.)

Verkiezingen pas in 2007?

Wijnschenk denkt dat de samenvoeging in 2007 zijn beslag kan krijgen met een jaar verlate herindelingsverkiezingen. Voor de Wijdemeerse raad betekent dat extra lang zitten zonder verkiezingen. De vorige verkiezingen waren vier maanden vervroegd (7 november 2001, normaal maart 2002) om op 1 januari 2001 met de nieuwe gemeente te kunnen starten. De volgende reguliere de verkiezingen zijn in maart 2006. Als er echter geherindeeld wordt, dan krijgen de raadsleden er nog een jaar bij tot 2007. Vijf en een half jaar zonder verkiezingen in Wijdemeren. Dat is uitzonderlijk lang.


De wekelijkse nieuwsbrief BewolktMatige wind12º Naar volgende bericht