Rik Jungmann

Douwe van Essen

De Nieuwsster
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Rading 1: Eigenaar stopt Gesprek

Wijdemeren, 28 november 2004. Hieronder het artikel dat Jaap van Waveren in de Nieuwsster schreef over het conflict inzake de huur of koop van het huidige gemeentehuis. Jaap van Waveren legde de hand op cijfers uit het vertrouwelijke rapport van BNN over de keuze voor Rading 1 of Brugchelen.

In zijn artikel komt hij tot de conclusie dat de gemeente de kosten van Rading 1 opschroeft om nieuwbouw op Brugchelen te kunnen verdedigen.

Gisteren berichtten wij ook over deze kwestie op grond van eigen waarnemingen en op basis van een artikel in de Gooi- en Eemlander.

Uit de raad van 27 juni 2002 waarin het besluit viel om Brugchelen aan te kopen:

"Opmerkelijk was dat wethouder Ties Hagen voorstelde om ook het Knorr gebouw te laten onderzoeken als definitieve locatie voor het gemeentehuis. Dat ontlokte zijn partijgenoot Lia Moote de opmerking dat zij dit een rare gang van zaken vond. 'Er is al lang geleden besloten voor centrale huisvesting in 's-Graveland, we gaan nu Brugchelen aankopen en nu stelt u voor om ook naar Knorr te kijken. Een rare gang van zaken.'

Bij de stemming over de aankoop waren de VVD en Ger Zagt (DBL) tegen. De rest van de raad was met dertien tegen vier voor de aankoop."

Artikel De Nieuwsster

Eigenaar Rading 1 verbreekt onderhandelingen


door Jaap van Waveren

Louis de Bruin eigenaar en verhuurder van het pand Rading 1, alwaar het gemeentehuis van Wijdemeren is gevestigd, heeft teleurgesteld de onderhandelingen met de gemeente afgebroken. De al maanden voortdurende besprekingen waren erop gericht om de mogelijkheden af te tasten voor een langere huurperiode of koop door de gemeente van Rading 1.

Tijdens de eerste gesprekken, waarbij voor de gemeente burgemeester Bijl en wethouder Hagen aanwezig waren, werd afgesproken dat de gemeente inzage zou geven in het rapport dat zij na een besluit van de gemeenteraad, hadden laten opstellen. Dit rapport moet alternatieven voor de toekomstige huisvesting in beeld brengen op basis van een programma van eisen. Louis de Bruin gaf inzage in alle cijfers onder voorwaarde dat hij ook inzage zou krijgen in het bewuste rapport. Dit rapport dat al enkele maanden in handen is van de verantwoordelijke personen kreeg Louis de Bruin echter nooit te zien. Bij herhaling werd gezegd dat het binnenkort zou komen terwijl Louis de Bruin te goeder trouw met een uitgebreid voorstel kwam. Dit voorstel was tot 1 november geldig en er kon, gezien de lage prijs die hij offreerde, niet over onderhandeld worden.

Op basis van een huurcontract voor 15 jaar zou de huur voor het gehele gebouw (inclusief de 800m2 die nu nog door Unilever wordt gehuurd) uitkomen op een bedrag van 625.000€ per jaar inclusief BTW. Uit een onderzoek van het Financieel Dagblad van 8 november blijkt dat vergelijkbare panden in de Regio gemiddeld 145,54€ exclusief BTW per m2 kosten. De prijs die Louis de Bruin aanbood ligt op 103€ inclusief BTW. Tevens zou Louis de Bruin een eenmalige tegemoetkoming doen in eventuele verbouwingskosten van 500.000€.

Twee weken geleden werd tijdens een vervolggesprek, waarbij ook de opstellers van het rapport aanwezig waren, wederom de afspraak niet gestand gedaan en was het rapport niet ter inzage. In plaats daarvan ontving Louis de Bruin een A4tje met een aantal cijfers waaruit moest blijken dat volgens het college duidelijk was dat nieuwbouw op het terrein van Brugchelen in ‘s Graveland per jaar 163.000€ goedkoper was. Onder het hoofdje “Vergelijking blijven op Rading 1 of nieuw bouwen” komt het college met cijfers waarvoor geen onderbouwing wordt gegeven.

Zo meent het college dat bij het blijven op Rading 1 er voor ca 2.5 miljoen Euro verbouwd moet worden. Men denkt hierbij aan de verfraaiing van de receptie en het herinrichten van de trouwzaal onder het mom van , er is weinig animo voor de huidige trouwzaal. Trouwlustigen zoeken steeds meer alternatieve locaties zoals Eikenrode en kasteel Sypestein. Interessant is dan te weten welk onderzoek heeft het college laten uitvoeren waarin wordt aangegeven dat bij een verbouwing er meer gebruik van de trouwzaal zal worden gemaakt. De gemeente streeft naar kostendekkende leges. De vraag rijst dan hoe hoog dient de leges voor de trouwzaal te zijn om de investering van 2.5 miljoen binnen 15 of 25 jaar terug te verdienen. Dit terwijl er nog geen anderhalf jaar geleden voor 1.2 miljoen aan het gemeentehuis werd verbouwd en men in april 2003 de trouwzaal aan het publiek toonde. Voor de overige gebouwgebonden exploitatielasten noemt het college een bedrag van bijna 300.000€. Dit zijn huurderskosten zoals verwarming, verlichting, glazenwasser en tuinonderhoud.

Volgens Louis de Bruin staan deze kosten in geen verhouding met de werkelijkheid. Onder het kopje huurlasten, waarbij men uitgaat van een huurperiode van 25 jaar, rekent het college een bedrag van 781.000€ aan huurlasten voor het pand Rading 1 exclusief BTW. Dit terwijl Louis de Bruin voor een periode van 15 jaar een jaarlijkse huurlast van 718.000€ inclusief BTW had aangeboden. (in beide berekeningen zit een jaarlijkse indexering van 2%) Alles opgeteld komt het college tot de slotsom dat de jaarlijkse huurlast voor Rading 1, 1.215.000€ gaat bedragen. Naast deze opsomming schrijft men één enkel bedrag namelijk de huurlast voor nieuwbouw Brugchelen groot 1.088.000€. Geen enkele onderbouwing hoe men aan deze cijfers komt.

Op basis van de door het college opgestelde Radingcijfers, de verwisseling van in en exclusieve bedragen en enkele hoog opgeschroefde kosten kan een ieder, volgens Louis de Bruin, concluderen dat Rading 1 veel goedkoper zal zijn dan nieuwbouw maar dan zal de gemeente moeten afzien van een mooiere receptie en trouwzaal waarvoor men circa 2.5 miljoen in rekening wenst te brengen.
Maar daar laat het college het niet bij. Zij meent in haar berekening tevens dat de verhuurder voor 340.000€ de voorgevel moet opwaarderen en dat er voor 1.390.000€ de luchtbehandeling binnen het gebouw gerenoveerd moet worden.

Louis de Bruin erkent dat hij iets aan de luchtbehandeling moet gaan doen en heeft daarvoor offertes van ongeveer 250.000€. Een operatie die hij als verhuurder vanzelfsprekend voor eigen rekening uitvoert, ook als hij zou besluiten het pand aan een andere partij te verhuren. Als verantwoordelijke wethouder toonde Ties Hagen zich onaangenaam verrast dat Louis de Bruin met de cijfers naar buiten is gekomen. Hij kon zich herinneren dat er inzage in het rapport beloofd was doch er was niet bijgezegd wanneer. Hij kon dat ook niet omdat dit de gemeente in een ondergeschikte rol zou brengen tijdens de onderhandelingen met Louis de Bruin. Dit argument van de wethouder is overigens niet helemaal steekhoudend omdat Louis de Bruin een voorstel heeft gedaan dat volgens hem dermate laag was dat hierover niet onderhandeld kon worden.

Het rapport over de toekomstige huisvesting dat het college heeft laten opstellen is gebaseerd op een programma van eisen dat uitgaat van middelkwaliteit en is uitgevoerd door bureau BBN. Op basis van dit rapport en de eisen, aldus wethouder Hagen, is het bureau met de bovengenoemde cijfers gekomen. Zij hebben berekend dat, wil men aan de eisen voldoen, er een nieuwe trouwzaal en receptie gebouwd moet worden voor 2.500.000€. Dit zou plaatsvinden in het vrijkomende gedeelte dat nu nog door Unilever wordt gehuurd. In feite erkent de wethouder hiermee dat de huidige oppervlakte voldoende is voor het ambtelijk apparaat en dat de extra bij te huren ruimte hoofdzakelijk bestemt zal worden als trouw- en raadszaal. De huidige raadszaal zal dan in de toekomst enkel dienstdoen als kantine.

Wethouder Hagen vermeldde dat de cijfers die aan Louis de Bruin waren voorgelegd door BBN waren berekend. Het was volgens de wethouder dan ook dit bureau die met de bedragen kwam voor de reparatie van het luchtbehandelingsysteem en de verfraaiing van de ingang. Van de lagere huurprijs die Louis de Bruin had aangeboden, anders dan die vermeld stond in de cijfers van het college, wist de wethouder niets. Hij is er van overtuigd dat bureau BBN integer heeft gehandeld en er bestaat geen twijfel over de cijfers. Op de vraag of het bureau niet had toegeschreven naar de opdrachtgever en de wensen van sommige leden van het college stelde de wethouder dat dit niet het geval was. Het college vertrouwt volledig op de cijfers van BBN die onder de loep zijn genomen door de ambtelijke organisatie.

Ook burgemeester Don Bijl vond het jammer dat Louis de Bruin met de cijfers in de openbaarheid was getreden. Het college gaat uit van koop omdat in verhouding huren op termijn duurder zal zijn. De burgemeester is van mening dat Louis de Bruin niet de laagst mogelijke offerte heeft uitgebracht. Immers voor de verkoop van Rading 1 vroeg hij 7.5 miljoen Euro en dat zou een winst voor hem betekenen van ongeveer 1 miljoen in vergelijking met de prijs die hij twee jaar geleden aan Unilever heeft betaald. Ondanks dat de bouw van een nieuw gemeentehuis aanzienlijk meer zal kosten zijn de jaarlasten lager, aldus de burgemeester, omdat het nieuwe gebouw over 40 jaar wordt afgeschreven en Rading 1, 17 jaar oud , op 25 jaar.

Afgelopen vrijdag heeft klankbordgroep zich over het rapport gebogen en binnenkort zal de raad er kennis van gaan nemen. De wethouder stelde wel dat alle commotie wellicht prematuur is en dat men de beslissing vooruitschuift in verband met de besprekingen met Loenen. Een gemeente waarvan tijdens de laatste begrotingsbehandeling duidelijk is geworden dat het nadelig saldo wel eens meer dan 25 miljoen zou kunnen bedragen. Een gemeente die tevens nog enkele dure projecten in de planning heeft staan.

Geen bruidschat dus voor Wijdemeren en de afstand tussen Loenen en Rading 1 is korter dan die naar het Noordereind in ’s Graveland. De onderhandelingen zijn nu door Louis de Bruin afgebroken en er is wederzijds wantrouwen ontstaan. Het is heel wel denkbaar dat de gemeenteraad zal beslissen om op Rading 1 te blijven en dan zullen partijen toch weer om de tafel moeten gaan zitten. Als de meerderheid van de raad besluit om alsnog in Rading 1 te blijven loopt het college hopelijk niet weer achter de feiten aan (gemeenteraad ging twee jaar geleden niet akkoord met de aankoop van Rading1 waarna Louis de Bruin het heeft aangekocht), tenzij Louis de Bruin alsnog bereid is om zijn voorstel te handhaven.


De wekelijkse nieuwsbrief BewolktWindstil Naar volgende bericht