Rik Jungmann

Reactie
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

De Pot verwijt de Ketel

Wijdemeren, 17 november 2004. Oud fractievoorzitter van het CDA in 's-Graveland (en fotoredacteur van de Wijdemeerse Webkrant) Douwe van Essen woonde gisteren de raad bij en stuurde onderstaande reactie.

Reactie

De Pot verwijt de Ketel

Het verwijt van de VVD aan de coalitiepartijen CDA, PvdA en DBL dat ze politieke spelletjes spelen is volkomen terecht. Je stuurt immers geen wethouder weg die jouw standpunten deelt en verdedigt, louter en alleen omdat hij bij een partij hoort waarmee je niet meer door 1 deur kunt.

Wethouder Co de Kloet wordt opgeofferd omdat de houding van DBW in de affaire aan het Dode Eind in Kortenhoef veel diepere wonden heeft geslagen dan de coalitie wil en durft toe te geven. Dus worden de drogredenen er met de haren bijgesleept en oprecht bezorgde 'niet-coaltiepartijen' zoals D66 en Groenlinks ijskoud verteld dat ze zelf maar moeten bedenken waarom een uitstekend functionerende wethouder (De Kloet) het veld moet ruimen. Zelf kunnen de coalitiepartijen (onder aanvoering van een stamelende CDA-fractievoorzitter Betske van Henten) dat niet.

Maar niet alleen het CDA, Dorpsbelangen Loosdrecht en de PvdA spelen spelletjes. De VVD gedraagt zich als de pot die de de ketel verwijt dat hij zwart ziet. "Het doel heiligt de middelen" moet de VVD gedacht hebben toen men de motie van wantrouwen tegen wethouder Co de Kloet steunde. Een motie waar je het niet mee eens bent steunen om een hoger (?) doel (het wegsturen van wethouder De Kloet) te bewerkstelligen is onzuiver, vals spel.

Dat doet Ger Zagt van Dorpsbelangen Loosdrecht in ieder geval niet. Die vertelt gewoon in het openbaar dat zijn partij het voor de begrotingsbehandeling met het college eens moest worden. Hoezo dualisme? Hoezo controle van het gemeentebestuur?

Ook eerlijk en oprecht waren gisteravond Felix Flameling (D66) en Nelleke Schenkkan (Groenlinks). Deze avond alleen al verdiende Nelleke de titel 'politicus van de maand'. De manier waarop zij de coalitie het vuur aan de schenen legde was ronduit hartverwarmend. Er is dus nog (een sprankje) hoop voor de politiek in Wijdemeren.

De gemeenteraad was gisteravond aan het woord. Van het college mocht uiteraard de zo onheus afgeserveerde Co de Kloet z'n laatste zegje doen. Burgemeester Don Bijl hield nog een theoretisch verhaal over wat dualisme vooral niet is, volgens sommigen. Als verdediging voor wat er deze avond gebeurde?

Opvallend was dat, hoewel er nooit een onvertogen woord over het college uit dat college was gekomen, niemand van de collega-wethouders ook maar iets heeft gezegd, laat staan een positief of bemoedigend woord voor de collega waar ze een aantal jaren in goede harmonie mee hebben samengewerkt. Dan is het toch niet zo vreemd wanneer Co de Kloet het woord 'rotstreek' in de mond neemt.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolktMatige wind12º Naar volgende bericht