... ...

Rik Jungmann

Douwe van Essen

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

College: OZB 5 tot 7% omhoog

Wijdemeren, 29 mei 2004. Het college wil de OZB volgend jaar laten stijgen met 5 tot 7%. In de commissievergadering van 13 mei wilde de raad in ruime meerderheid de OZB slechts laten stijgen met de inflatiecorrectie of zelfs laten dalen.


Wethouder Co de Kloet (DBW),
OZB 5 tot 7% laten stijgen in 2005.

Het standpunt van het college kwam naar buiten in een artikel in de G&E van vandaag. Daarin doet wethouder Co de Kloet (DBW) een "voorzichtige" inschatting dat de OZB met 5 tot 7 procent zal moeten stijgen. Volgens hem is er al sterk gesneden in de begroting. Dat blijkt echter niet genoeg om voldoende dekking te vinden. Daar komt bovenop dat de uitkering van het Rijk onzekerheden vertoont, waarvoor de gemeente zich moet indekken. Met deze stellingname negeert hij de wens van de meerderheid van de raad volledig.

Hij denkt dat hij het goed kan uitleggen aan de raad en die overtuigen om in te stemmen met de verhoging. Aan gedwongen ontslagen, waar in de commissie over gesproken werd, wil hij niet denken, temeer omdat het personeelsbestand niet zo groot is. Wethouder Ties Hagen (PvdA) valt De Kloet bij. Als het niet lukt om voldoende te bezuinigen, dan moet de OZB wel omhoog.

Tijdens de commissievergadering legde het college drie scenario's aan de raad voor waaruit gekozen zou kunnen worden. Zeer sterk bezuinigen en weinig OZB stijging (3), of niet snijden in de uitgaven en ruim 7% OZB stijging (1). Dat wekte de indruk dat alle drie scenario's mogelijk waren en de raad kon kiezen en richting geven aan het college. Dat deed de raad dus en koos voor scenario 3, sterk bezuinigen en geen OZB stijging. Nu blijkt dat die keuze een wassen neus was. Met bezuinigen komt de stijging boven de 5%, een keuze die het best aansluit bij die van het CDA. Deze partij wilde wat bezuinigen en wat verhogen (scenario 2/3) en wordt door het college nu op haar wenken bedient.

De schermutselingen rond de OZB zijn schaduwen die vooruit geworpen worden door het debat over de voorjaarsnota en de kadernota in de gemeenteraad van volgende week donderdag. Te verwachten valt dat de VVD, DBL en DBW (9 van de 19 zetels) zich dan fel zullen verzetten tegen de voorstellen van het college.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page ZonnigWindstil23º Naar volgende bericht