... ...

Rik Jungmann

gemeente Wijdemeren/G&E
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Broekriem Wijdemeren aan

Wijdemeren, 3 mei 2004. Het college van B&W van Wijdemeren gaat de broekriem een paar gaatjes inkorten. Er moet flink bezuinigd worden en de burger gaat extra meebetalen.

Er komt een personeelsstop en de subsidies aan diverse verenigingen zullen verminderd of afgeschaft worden. De OZB en de afvalstoffenheffing gaan omhoog. In de Gooi van vanochtend zegt wethouder Co de Kloet van Financiën dat de afvalstoffenheffing voor heel Wijdemeren indertijd is gebaseerd op die van Loosdrecht. Toen dacht het college dat Loosdrecht een kostendekkende afvalheffing had. Later bleek dat Loosdrecht er op toe legde, waardoor Wijdemeren er nu aan tekort komt.

De Kloet spreekt in de Gooi dreigende taal. Als de raad niet akkoord gaat met de bezuinigingen, dan stapt het college op.

persbericht

Maatregelen 2004: personeelsstop en uitstel investeringen
College: keuzes maken voor 2005 – 2008 vanwege oplopend tekort

Het college biedt de gemeenteraad de Voorjaarsnota 2004 aan en de Kadernota 2005 – 2008. Daaruit blijkt dat het financiële beeld van de gemeente somber is. Er is sprake van een fors oplopend tekort. Dit maakt dat het college voor 2004 een personeelsstop invoert en investeringen wil uitstellen. Voor de periode 2005 – 2008 stelt het college de raad voor duidelijke keuzes te maken om de begroting in evenwicht te kunnen krijgen. Het college kiest hierin voor zaken die alle burgers en bedrijven direct raken zoals de kwaliteit in de openbare ruimte.

Het college van burgemeester en wethouders geeft in de Voorjaarsnota 2004 een beeld van de uitvoering van de plannen voor dit jaar. In de Financiële Kadernota 2005 – 2008 worden de uitgangspunten bij de opstelling van de nieuwe begroting vastgelegd. De meerjarenbegroting 2005 – 2008 zelf wordt eind september aan de gemeenteraad aangeboden. In de voorstellen doet het college een prognose voor de te verwachten tekorten in 2004 en over de periode 2005 – 2008. Voor 2004 doet het college voorstellen om het tekort te beperken. Voor 2005 en volgende jaren gaat het college er van uit dat de begroting in evenwicht moet zijn. Het college geeft daarbij aan waar naar haar mening prioriteit aan moet worden gegeven en welke taken de gemeente niet meer zou moeten uitvoeren.

Oplopend tekort
Het financiële beeld voor dit jaar en de komende jaren is somber. Voor 2004 zou het tekort oplopen tot bijna € 1,6 miljoen. Dit komt onder andere doordat de onroerende zaakbelastingen minder zijn verhoogd. Ook blijkt dat de afvalstoffenheffing minder opbrengt dan geraamd. Het tarief, dat in de voorbereiding van de gemeentelijke herindeling is vastgesteld, is niet kostendekkend. Hierdoor ontstaat een tekort in de begroting van € 400.000. Onlangs heeft de minister van Binnenlandse Zaken medegedeeld dat de gemeenten rekening moeten houden met minder inkomsten uit het gemeentefonds. Voor Wijdemeren is de korting met ingang van 2004 berekend op € 216.000. Tenslotte blijkt dat de voorgenomen bezuinigingen niet allemaal gerealiseerd kunnen worden. Hierdoor stijgt het tekort nog eens met € 340.000.

Maatregelen 2004
Vorig jaar is vastgesteld dat het tekort over 2004 maximaal € 750.000 zou mogen bedragen. Het college wil vasthouden aan dit maximum. Hiervoor zijn ingrijpende maatregelen nodig. Het college stelt daarom voor aan de gemeenteraad om investeringen die nog op de planning staan, uit te stellen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de geplande parkeervoorzieningen in de De Mollstraat/Van Dorenwerdestraat later worden gerealiseerd. Ook is per direct een personeelsstop afgekondigd. Dit betekent dat vacatures niet worden ingevuld. Het budget voor inhuur van externe medewerkers wordt flink gekort. Diverse besparingen op autonome taken die voor 2005 waren voorzien, worden ook in 2004 al gerealiseerd. Door deze maatregelen kan de bedrijfsvoering op onderdelen onder druk komen.

Financieel perspectief voor 2005-2008
Zonder ingrepen in de begroting zou het tekort in de meerjarenbegroting volgens de laatste gegevens oplopen tot ca. € 1.6 miljoen per jaar. Daarbij moet nog worden opgeteld de nog in te vullen besparingen tot een bedrag van € 467.000. Het college heeft verschillende varianten doorgerekend, uitgaande van kostendekkende tarieven voor afvalverwijdering, riolering en begraafrechten. In overleg met de gemeenteraad moet een evenwicht worden gevonden tussen bezuinigingen en lastenverhogingen. In de komende maand gaat het college met de gemeenteraad in overleg over noodzakelijke maatregelen. Uitgangspunt voor het college is in ieder geval dat de begroting vanaf 2005 in evenwicht is.

College kiest voor kwaliteit in de openbare ruimte
Voor het college is duidelijk dat met het huidige financieel perspectief keuzes moeten worden gemaakt. Het college van burgemeester en wethouders kiest daarin voor die zaken, die het collectief van burgers en het bedrijfsleven direct raken. Dit betekent dat wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van de woonomgeving: goed onderhoud van wegen, riolering en groenvoorzieningen. Het college blijft zich inzetten voor veiligheid. Ook vindt het college het belangrijk dat in de kernen goede gemeenschapsvoorzieningen zijn, waarbij wel gedacht wordt aan combinatie van functies, teneinde de exploitatie van deze voorzieningen te verbeteren. Het college zet verder in op verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening vanuit de gemeente. Dit komt tot uitdrukking komt in de afhandeling brieven en vergunningaanvragen, reacties op bezwaarschriften en klachten. Deskundigheid van medewerkers, goede communicatie en efficiënte bedrijfsvoering zijn hiervoor nodig.

Consequenties
Deze keuzes betekenen dat bijvoorbeeld welzijns- en sportsubsidies, die aan een relatief beperkte groep inwoners ten goede komen, ter discussie staan. Verenigingen zullen meer op zichzelf zijn aangewezen. Hetzelfde geldt voor het beheer en onderhoud van de accommodaties van (sport)verenigingen.

“Kiezen voor kwaliteit met minder geld”
In de Kadernota 2005 is de notitie “Kiezen voor kwaliteit met minder geld” als bijlage opgenomen. Hierin wordt deze visie verder uitgewerkt. De Voorjaarsnota 2004 en de Kadernota 2005 zijn geagendeerd voor de vergadering van de commissie Bestuur en Middelen op 13 mei 2004.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page ZonnigWindstil18º Naar volgende bericht