... ...

Douwe van Essen

Douwe van Essen

gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

College pakt brandweerkazernes aan

Wijdemeren, 9 juni 2004. De gemeente Wijdemeren onderzoekt de toekomstmogelijkheden van de brandweerkazernes in ’s-Graveland (Kortenhoef) en Nederhorst den Berg. De kazernes zijn onveilig en voldoen niet aan de eisen van deze tijd. Nieuwbouw elders is een serieuze optie.

Ook uit dit persbericht blijkt maar weer eens, dat de oude gemeentenamen nog steeds voortleven in gedachten en woorden. Het persbericht noemt meerdere malen 's-Graveland als locatie van een brandweerkazerne, maar die kazerne staat toch écht in Kortenhoef. Dat men het echt wel weet blijkt uit hetzelfde persbericht wanneer men de mogelijke bouwkavels opsomt: Eslaan 2a in Kortenhoef...    


De brandweerkazernes van Kortenhoef (l) en Nederhorst den Berg.


persbericht

Verbouwen gemeentewerf NdB tot kazerne 
– nieuwbouw kazerne ‘s-Graveland

College spreekt zich uit over toekomst brandweerkazernes

WIJDEMEREN – De huisvesting van de brandweer in Wijdemeren is al lange tijd onderwerp van gesprek. De kazernes van ’s-Graveland en Nederhorst den Berg zijn onveilig en voldoen niet aan de eisen van deze tijd. Het college heeft voor deze kazernes nu een Programma van Eisen opgesteld. Daarbij wil het college voor ’s-Graveland de mogelijkheden van nieuwbouw aan de Kwakel onderzoeken. Voor Nederhorst den Berg koerst het college aan op verplaatsing van de kazerne naar de huidige gemeentewerf.   

De gemeentewerf van Nederhorst den Berg komt vermoedelijk beschikbaar omdat het college het plan heeft de openbare ruimte in de toekomst te gaan beheren vanuit één centrale gemeentewerf. De werf aan de Kwakel in Kortenhoef is hiervoor het meest geschikt. Wat betreft de drie brandweerkazernes is al eerder bepaald (Brandweerbeleidsplan 2003 – 2006) dat er ook in de toekomst drie kazernes nodig zijn. Wijdemeren heeft immers een zeer uitgestrekt verzorgingsgebied en het is belangrijk dat de brandweer altijd snel op de plaats van het onheil kan zijn. 

Financiële consequenties
Van de drie kazernes in Wijdemeren is die van Loosdrecht, vergeleken met ’s-Graveland en Nederhorst den Berg, in een veel betere staat. Daarom laat het college deze kazerne buiten het plan. De komende tijd wil het college het plan uitwerken en de financiële consequenties in beeld brengen. Het college wil het plan, inclusief de centrale huisvesting van Openbare Werken, gedeeltelijk financieren door verkoop van de grond van de twee huidige kazerne en verkoop van de grond van de gemeentewerf in Loosdrecht. Op de drie kavels mogen in totaal 46 woningen worden gebouwd. Het gaat hier om de percelen Eslaan 2a in Kortenhoef, Dammerweg 13 in Nederhorst den Berg en Dennenlaan 31 in Loosdrecht. Vermoedelijk kan het college in december 2004 een uitgewerkt plan voorleggen aan de gemeenteraad van Wijdemeren. 

Wijdemeren, 7 juni 2004


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht Ga naar het archief
Naar de home-page ZonnigWindstil27º Naar volgende bericht