... ...

Rik Jungmann

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Fraudebestrijding Wijdemeren

Wijdemeren, 19 juli 2004. Bergers plegen de meest uitkeringsfraude. Kortenhoef volgt vlak daarachter. Dat staat te lezen in een artikel van Simone Stevens in de Gooi- en Eemlander van vanmorgen.

Gemeenten kunnen subsidie krijgen van het Rijk om iemand in dienst te nemen die onderzoek doet naar uitkeringsfraude. De gemeente Wijdemeren heeft als eerste in de regio zo iemand in dienst genomen. En dat blijkt te lonen. De fraudebestrijder is nu een half jaar bezig en heeft ervoor gezorgd dat drie uitkeringen zijn gestopt en zes aanvragen afgewezen werden. Op een totaal van 150 cliënten in Wijdemeren en 20 aanvragen per jaar is dat behoorlijk hoog. Zijn werkzaamheden hebben tot een besparing geleid van 84.000 euro over het afgelopen half jaar.

Zijn onderzoek richt zich op personen die nalaten om inkomsten op te geven, of een huishouden met iemand anders voeren zonder dat te melden aan de Sociale Dienst. Daarbij doet hij indien nodig ook huisbezoeken. De in dienst genomen speurder is geen sociaal rechercheur. De sociale recherche heeft veel verdergaande bevoegdheden. In feite verricht deze ambtenaar een vorm van vooronderzoek, dat kan uitlopen op een zaak voor de sociale recherche.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page ZonnigWindstil22º Naar volgende bericht