... ...

Rik Jungmann

Persbericht Wijdemeren
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Regio tegen huiselijk geweld

Wijdemeren, 1 juli 2004. De gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek starten samen een project tegen huiselijk geweld.

Persbericht

Burgemeester Bijl tekent
startconvenant voor Gooi en Vechtstreek

Gemeenten en organisaties
pakken huiselijk geweld aan

Gemeente Wijdemeren neemt deel aan het project Huiselijk Geweld Gooi en Vechtstreek. Burgemeester Bijl van Wijdemeren heeft op dinsdag 29 juni namens de gemeente een convenant getekend. In het convenant staat dat regiogemeenten en diverse organisaties zich in projectverband zullen inzetten om huiselijk geweld in de regio aan te pakken. Doel: geweld voorkomen of zo snel mogelijk stoppen zodat schadelijke gevolgen tot een minimum beperkt blijven.

“Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in onze samenleving. Bij geen enkele andere vorm van geweld vallen zoveel slachtoffers”, zo staat te lezen in het convenant. 27% van de Nederlandse bevolking is slachtoffer van huiselijk geweld (geweest) waarbij de voorvallen wekelijks of dagelijks voorkwamen. Slechts in 6% van de gevallen leidt het geweld tot een aangifte. Volgens het plan van aanpak van het project treft huiselijk geweld iedereen: mannen, vrouwen, kinderen en ouderen. 5 % van de zelfstandig wonende ouderen is slachtoffer van huiselijk geweld. Ernstig fysiek geweld van mannen tegen hun vrouwelijke (ex-)partner komt ook veel voor. Dit kost de samenleving naar schatting ruim 150 miljoen euro per jaar. Kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld of zelf slachtoffer zijn hebben kans op ernstige trauma’s en storing in hun ontwikkeling.

Goede organisatie
Hulpverlening bij huiselijk geweld blijkt niet eenvoudig. Goede organisatie is nodig om een vangnet te creëren voor slachtoffers, getuigen en (potentiële) daders van huiselijk geweld. Naast Wijdemeren en andere gemeenten zijn er veel andere organisaties die aan het project meewerken. Het gaat om Versa, de Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering GGD, Vrouwenopvang, Bureau Jeugdzorg, Symfora Groep, Advies- en Meldpunt kindermishandeling, Jellinek, politie en het Openbaar Ministerie. Om het project gestalte te geven zijn een stuurgroep en een projectgroep in het leven geroepen. De dagelijkse leiding van het project is in handen van een projectleider van de GGD Gooi en Vechtstreek. Het college van Wijdemeren heeft burgemeester Bijl aangewezen als portefeuillehouder Huiselijk geweld. Een ambtelijk medewerker heeft huiselijk geweld als aandachtsgebied erbij gekregen zodat de organisatie het project werkelijk kan ondersteunen. Het project heeft een looptijd van twee jaar.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page Half bewolktMatige wind23º Naar volgende bericht