... ...

Rik Jungmann

ingezonden brief
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Protest Gruthut

Wijdemeren, 9 februari 2004. Peuterjuf Sanny van der Heijden, die in peuterspeelzaal "De Gruthut" in Nederhorst den Berg werkt, heeft geen begrip voor de gemeenteraad die de subsidie aan peuterspeelzalen gaat intrekken onder het motto dat daar alleen gespeeld wordt.

ingezonden brief

Niet van deze tijd…

Precies in de tijd dat we het hebben over normen en waarden, de leeftijd van de leerplicht is verlaagd, voorschoolse educatie in het leven geroepen wordt en alle peuterleidsters worden bijgeschoold om ontwikkelingsachterstanden zo snel mogelijk te traceren…

Juist in de tijd dat we continue worden gecontroleerd, gerapporteerd en verplicht worden door de overheid om de peuterspeelzalen te certificeren en de “brede-school” door de overheid wordt gestimuleerd…

… heeft in 2004 gemeente Wijdemeren het voornemen de subsidie, die toch al zo onredelijk verdeeld was, niet meer te verlenen. “Het gezamenlijk spelen van kinderen wordt een verantwoordelijkheid van de ouders gevonden.”

Is er in de hele gemeenteraad nu echt niet één ouder of grootouder die zijn peuter wel eens naar een peuterspeelzaal heeft gebracht en daar heeft kunnen zien dat daar niet alleen gespeeld wordt? Heeft dan niemand in de gaten dat er aan het puzzeltafeltje vaak meer wordt besproken dan op het consultatiebureau?

Ik krijg het gevoel dat ik als gediplomeerd oppas fungeer! Daar was mijn studie toch wel iets te duur voor! U stelt dat “sport” (lichamelijke ontwikkeling) geen verantwoordelijkheid van de ouders is en de “peuterspeelzaal” (sociaal-emotionele ontwikkeling) van de peuter wel. Dus het voetballen wordt gesubsidieerd maar het opstapje naar het basisonderwijs niet! Het verweer van de gemeenteraad hierop is het feit dat de jeugdleden nog geen salaris ontvangen. Mijn peuters toch ook niet?!


Beste gemeenteraad,
Stap rustig eens binnen. Vraag aan elke willekeurige leerkracht welke invloed een peuterspeelzaal heeft. Op het moment dat wij de ouderbijdrage gaan verhogen kunnen de kinderen die het misschien juist het meeste nodig hebben niet meer komen. Dan gaan we terug naar de situatie dat rijkere kindjes een voorsprong hebben.
Durft u een moeder straks ook verantwoordelijk te stellen voor de achterstanden van haar kind als deze het in de overvolle kleuterklas even niet meer trekt?

We gaan weer terug in de tijd…

Juf Sanny
(psz “de Gruthut” Nederhorst den Berg)


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page Half bewolktMatige wind Naar volgende bericht