Rik Jungmann

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

1 januari Identiteitskaart Verplicht

Wijdemeren, 20 december 2004. Met ingang van 1 januari 2005 moet iedere Nederlander, net als de meeste andere Europeanen, altijd een identiteitsbewijs op zak hebben.

Persbericht

Per 1 januari 2005 geldt:
Iedereen vanaf 14 jaar altijd een identiteitsbewijs op zak

Vanaf 1 januari 2005 moet iedereen vanaf 14 jaar altijd een identiteitsbewijs bij zich hebben. Dit is het gevolg van de Wet op de uitgebreide identificatieplicht die dan in werking treedt. Voor mensen die nog geen geldig paspoort of identiteitskaart hebben, is het raadzaam zo snel mogelijk een identiteitsbewijs bij de gemeente aan te vragen.

Het invoeren van identificatieplicht is onderdeel van een breed pakket aan maatregelen van de regering om Nederland veiliger te maken en criminaliteit en overlast te verminderen.

Jongeren en ouderen
Omdat veel jongeren nog geen identiteitsbewijs hebben heeft de gemeente Wijdemeren 14 t/m 17-jarigen aangeschreven om hen te informeren over de komst van de uitgebreide identificatieplicht. Daarnaast roept de gemeente ook ouderen op een identiteitsbewijs aan te vragen. Ouderen denken vaak dat zij geen paspoort of identiteitskaart nodig hebben omdat zij niet meer naar het buitenland reizen of nauwelijks buiten komen. Toch zijn er situaties denkbaar waarbij zij zich moeten kunnen identificeren, zoals: een bezoek aan de notaris, het openen van een bankrekening en het aanvragen van voorzieningen in het kader van de Wet Voorzieningen Gehandicapten.

Na vijf werkdagen ophalen
Voor het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart kunnen inwoners terecht bij afdeling burgerzaken van de gemeente. Deze afdeling is iedere werkdag geopend van 8.30 tot 12.30 uur en maandag van 17.00-19.00 uur en woensdag tot 15.00 uur (rond de feestdagen gelden aangepaste openingstijden). Een paspoort is geldig in de hele wereld en kost € 37,50. De identiteitskaart is geldig in bijna alle landen van Europa en is iets goedkoper: € 30. Vergeet niet een recente pasfoto die voldoet aan de eisen(!) mee te nemen. Na de aanvraag duurt het vijf werkdagen voordat het identiteitsbewijs opgehaald kan worden.

Toestemming ouders
Kinderen jonger dan 18 jaar hebben voor het aanvragen van een paspoort schriftelijke toestemming van beide ouders nodig. Op www.wijdemeren.nl is hiervoor een formulier te downloaden. Zoek bij het Digitaal Loket op: paspoort aanvragen.

Meer informatie
Voor meer informatie over de uitgebreide identificatieplicht en het aanvragen van een paspoort of een identiteitskaart kunnen inwoners terecht bij afdeling burgerzaken, telefoon (035) 6559559.


De wekelijkse nieuwsbrief ZonnigWindstil-1º Naar volgende bericht