... ...

Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Dorpsavond Kortenhoef

Kortenhoef, 22 april 2004. Vanavond deed het college, met in haar kielzog een groot aantal raadsleden, café De Dobber in Kortenhoef aan. De opkomst was matig. dertig tot veertig Kortenhoevers waren gekomen om vragen te stellen en te luisteren.

Burgemeester Don Bijl opende de avond. Eerst stond hij even stil bij het overlijden van Fenna Tuunter. In zijn praatje constateerde hij dat de afgelopen tijd duidelijk is geworden hoezeer de herindeling noodzakelijk was. De achterstanden van de oude gemeenten worden nu langzamerhand weggewerkt. Wat de gemeente daarbij niet mee zit is het feit dat de rijksoverheid tal van taken afstoot en op het bordje van de gemeente legt. Als voorbeeld noemde hij decentralisatie op het gebied van sociale zaken (bijstand).

Wethouder Hagen meldde trots dat veel van de zaken die vorig jaar op 20 maart in Kortenhoef aan de orde waren, inmiddels opgelost zijn. Het bestemmingsplan Wijde Blik, waar lang over gedaan werd, is inmiddels goedgekeurd door het college en kan naar de raad. Hardrijden op het Moleneind is nog steeds een probleem, maar er wordt wel gecontroleerd. Ook op zondagavond. Dat leverde een mannelijk raadslid onlangs een bon op.

De gemeentelijke website wordt goed bezocht. 150 bezoekers per dag nemen er een kijkje of melden zich bij het digitale loket.
Als één van de zware kwesties die hortend en stotend opgelost worden, maar veel inspanning kosten, noemde hij de Krakeelakker. En dat met een krap personeelsbestand van ongeveer 20 man minder dan vergelijkbare gemeenten van 23.000 inwoners.

Wethouder Co de Kloet ging in op het bezoek aan kwekerij Krijn Spaan afgelopen middag. De kwekerij ligt ingesloten door de grote concurrenten, maar houdt het hoofd boven water door zijn specialiteiten. Spaan heeft succes met zijn radiopraatjes voor de NCRV en is mogelijk binnenkort ook regelmatig op TV te zien.
Aansluitend bezocht het college de Historische Kring In de Gloriosa aan de Kerklaan in de prachtig verbouwde voormalige brandweerkazerne. Hij roemde de verzameling van de Kring.

Daarna konden de aanwezigen vragen stellen, waarbij burgemeester Don Bijl, zoals we inmiddels van hem gewend zijn, door de zaal liep met een microfoon.

Jaap Wertheim sprak zijn zorgen uit over de afname van het openbaar vervoer. Wethouder Wim Neef kon hem niet echt geruststellen, omdat die verantwoordelijkheid bij de provincie ligt.

Louis Albeda herinnerde Wim Neef aan de belofte uit 1999 om seniorenwoningen te bouwen op het terrein van de huidige brandweerkazerne. Hoewel de tegenslag met de verkoop van het Plutoterrein (dat de financieringsbron had moeten zijn) roet in het eten gooide, herhaalde de wethouder dat de gemeente de brandweerkazerne wil verplaatsen. "Als dat lukt, dan ik mijn belofte over de seniorenwoningen."

Bob van de Pol vroeg wat de stand van zaken is met de rommelhoek bij de Meenthof. Neef antwoordde dat projectontwikkelaar probeert alle garages te kopen om daarna appartementen op die plek te realiseren. Dat gaat echter niet van een leien dakje.

Koen van Beesd stelde dat er wel erg weinig huurwoningen in de nieuwbouwplannen komen. Neef gaf hem gelijk, maar zei dat dat komt omdat de grond van projectontwikkelaars is die winst willen maken. De gemeente kan daar weinig aan doen. De hoop is gevestigd op het plan Ter Sype in Loosdrecht. Als dat door gaat, dan kunnen daar huurwoningen gerealiseerd worden.

De familie Kemp klaagde over de gemeente als buurman. Zij wonen aan het begin van de Kortenhoefsedijk naast een terrein van de gemeente. Op dat terrein staan karren, vrachtauto's en andere grote objecten schots en scheef geparkeerd. Tussen de voertuigen staat het onkruid metershoog. Wim Neef zei dat de voertuigen eigendom zijn van verenigingen en daar tijdelijk staan, al zal dat nog een tijd duren. Kemp stelde voor om ze op de parkeerplaats bij het oude gemeentehuis van 's-Graveland te zetten. Die suggestie nam Neef niet over.

Verder werd er gesproken over tal van onderwerpen. De plaats van de JOP, het feit dat er tegen de afspraken in disco's georganiseerd worden in De Smoes, verkeersremmende maatregelen op Moleneind en Kortenhoefsedijk, overlast van fietser en brommers in winkelcentrum De Meenthof, de nieuwbouw van Oudergaard en klein leed als losliggende putdeksels, het verwijderen van bomen en lelijke hekken.

Na een avond met veel vragen kan er maar één conclusie zijn. Kortenhoevers zijn eigenlijk best tevreden....


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page Half bewolktWindstil19º Naar volgende bericht