Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: Wijdemeerse Webkrant

Bron: Div.


Dirk's Sportcafé

Kortenhoef, 16 oktober 2003. Dirk van den Broek, de exploitant van Dirk's Sportcafé in sporthal De Fuik in Kortenhoef, vroeg om ruimere exploitatiemogelijkheden van zijn café, maar kreeg nul op het rekest van het college van B&W.


Sporthal De Fuik aan de Zuidsingel in
Kortenhoef, rechts Dirk's Sportcafé

Door deze aanvraag in te dienen rakelt Dirk van den Broek een oud strijdpunt opnieuw op. Bij de bouw van sporthal De Fuik, eind jaren '80, begin '90, stond in het bestemmingsplan dat er sprake was van een sportkantine. Nadat het café verpacht was aan Dirk van den Broek organiseerde hij grote evenementen in het café. De gemeente deed dat ook.

Uit de besluitenlijst van het college van B&W d.d. 30 september 2003

Verzoek van Dirk v.d. Broek (Dirk’s sportcafé) inzake ruimer gebruik sportcafé en sporthal De Fuik (sportcomplex)


Het college besluit afwijzend te beslissen op het verzoek van de heer V.d. Broek en niet af te wijken van de afspraken die zijn overeengekomen tussen de gemeente en de Stichting Groenhoven na de conceptuitspraak van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam ter zitting van 5 maart 1997 met betrekking tot ander gebruik van het sportcomplex Zuidsingel te Kortenhoef.
Het college verzoekt in de brief aan D. v.d. Broek nog eens de aandacht te vestigen op het belang van het goed functioneren van het overleg met omwonenden. Afwijken van de afspraken zou dat overleg onder druk zetten.

Daarop kwamen de aanwonenden in actie onder de naam Stichting Groenhoven (de naam van de wijk). Vele bezwaarprocedures werden over en weer gevoerd, dieper en dieper trokken de partijen zich terug in de loopgraven.


Dick 't Hoen, toenmalig wethouder
Ruimtelijke Ordening voor de VVD.

Toenmalig Wethouder Dick 't Hoen liet de geluidsoverlast aan de gevels aan de overkant meten met gespecialiseerde apparatuur. Burgemeester Kozijn liet de politie wat vaker langs gaan om herrie na sluitingstijd tegen te gaan. Dirk van den Broek zelf deed wat hij kon om te voorkomen dat er buiten lawaaioverlast ontstond.

De aanwonenden wilden begin jaren negentig dat het Sportcafé uitsluitend als kantine gebruikt zou worden, conform het bestemmingsplan, en dat feesten en evenementen verboden zouden worden. Dirk van den Broek stelde dat hij de exploitatie van het café niet rond kon krijgen, als hij geen langere openingstijden zou krijgen en regelmatig feesten kon organiseren. Het was de tijd waarin wethouder Co de Kloet de aanwonenden maar zeurpieten vond en ze via de bladen en de raadszaal de bijnaam "Zuidsingelaars" bezorgde.

Na een jaar of zes, zeven touwtrekken deed de rechter uitspraak. Hij beperkte het aantal evenementen in De Fuik tot vier per jaar. Ook deed hij uitspraak over het gebruik van de ruimte, waardoor het college gebonden werd aan minder ruim gebruik van het Sportcafé, daarmee tegemoetkomend aan de eisen van de Stichting Groenhoven.


Zuidsingelaars, zeurpieten...

In de periode dat de oude Dobber gesloopt werd en de nieuwe op de Meenthof gebouwd, werd vanwege het zalentekort tijdelijk meer gebruik gemaakt van De Fuik dan toegestaan door de rechter.

In de besluitenlijst van het college van B&W van 30 september staat het antwoord op de vraag van Dirk van den Broek. Dat luidt in feite: "Wij houden ons aan de uitspraak van de rechter uit 1997 en wijzigen ons standpunt niet.

In de G&E van vanavond licht Dirk van den Broek zijn kant van de zaak toe. Hij is onaangenaam verrast door de afwijzing van het college van zijn verzoek om ruimere openingstijden en mogelijkheden. "Dan zijn ze nog niet met me klaar. (...) Met vier evenementen per jaar kan ik mijn brood niet verdienen. (...) Juridisch staat de gemeente heel zwak. Ik ga dat zeker aanvechten." In het artikel van Simone Stevens zegt hij twaalf bruiloften en partijen te willen houden in het Sportcafé, maar tien mag ook. Als het college dat niet toestaat wil hij minder huur betalen aan de gemeente.


Reacties

Gebroken link? Probeer het archief als de verwijzing enige maanden geleden is!

Zoeken

Het archief vanaf januari 2000 tot nu.
Van dag tot dag.

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...