Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Ont- over uitzetting

Wijdemeren, 31 januari 2003. De gemeenteraad eindigde gisteren zoals hij begon. Met ontzetting over de uitzetting van het Kosovaarse gezin uit hun huis in '-sGraveland.


Lia Moote (PvdA)

Tijdens het vragenuurtje stelde Lia Moote (PvdA) de kwestie aan de orde van de wijze waarop een Kosovaars gezin met twee kleine kinderen afgelopen maandag van hun bed gelicht werd en op transport gesteld naar Kosovo. Zij sprak haar afschuw hierover uit en vroeg de raad om daarover een standpunt in te nemen en dat aan de verantwoordelijken te laten weten. Haar verzoek werd door burgemeester Don Bijl als extra agendapunt toegevoegd aan het eind van de vergadering.

Burgemeester Don Bijl gaf vier verklaringen voor de wijze waarop het voorval plaats vond.

  • Het gezin wist al vanaf november dat het moest vertrekken, maar had geen enkel initiatief genomen om aanstalten te maken voor dat vertrek.
  • Niet hij, maar de Officier van Justitie is verantwoordelijk voor het optreden van de politie in dit soort zaken. Hij had wel geïnformeerd moeten worden, maar dat is nagelaten.
  • De vreemdelingenpolitie moet in overleg treden met de lokale wijkagent over een uitzetting. Ook dat is nagelaten.
  • Het dragen van kogelvrije vesten bij uitzettingen behoort bij de standaard procedure. Steekvrije vesten zouden ook gekund hebben, maar daarvoor heeft de politie geen geld.

Lia Moote had weinig begrip voor de door de burgemeester aangevoerde argumenten. Omdat het hier over een modelgezin gaat was dit optreden niet gerechtvaardigd. 

Tijdens de behandeling van dat agendapunt kwam de volgende tekst op tafel:

De raad van Wijdemeren en het college van B en W spreken hun verontwaardiging en verontrusting uit over het onzorgvuldige optreden van de vreemdelingenpolitie en hebben er behoefte aan dit ter kennis te brengen van de verantwoordelijke autoriteiten en zo mogelijk aan het betrokken gezin.

Na enig heen en weer gepraat werd besloten dat het college een brief zal opstellen waarvan bovenstaande tekst onderdeel zal zijn.

Gerrit van den Broek (VVD) liet als enige weten dat er wat hem betreft helemaal geen brief gestuurd hoeft te worden. "Er moet nu eenmaal gedaan worden, wat er gedaan moet worden."


Reacties

Het Wijdemeerse weer: Min 1, af en toe sneeuw, stevige wind
Meer weer? Klik hier. 
Auteur: Rik Jungmann Foto: Douwe van Essen Bron: Plassennet
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...