Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Ontdekking

Wijdemeren, 26 januari 2003. Een verrassend vervolg op het initiatief van het college om voorafgaand aan de wijkavond in 's-Graveland het gemeentehuis open te stellen voor belangstellenden om de schilderijen van de Stichting Kunstbezit 's-Graveland te kunnen bewonderen.

Tijdens de rondleiding ontstond er een discussie over een schilderij in de gang boven het trapportaal van het voormalige gemeentehuis. Zeker was dat het van de hand van Anton Smeerdijk was, maar waar het bruggetje geplaatst moest worden, laat staan hoe het heette, was een raadsel. Niet voor Ton Coops, hij bleek exact te weten wat het schilderij voorstelde. Voor hem was het schilderij zélf een verrassing, een zeer aangename verrassing, want het past naadloos in het boek dat hij bijna af heeft. En deze ontdekking kwam ook geen moment te vroeg, want het boek met de titel 'Het Bos van Blaauw' zal in april al verschijnen.



De Brouwersbrug in het Zuidereinde van 's-Graveland, 
in 1929 geschilderd door Anton Smeerdijk (1885-1965
).

Een fragment uit dit boek geeft niet alleen antwoord op de vragen rond dit schilderij, maar plaatst het antwoord ook in de context van de geschiedenis, van de tijd waarin het schilderij is ontstaan.

Fragment uit Het Bos van Blaauw, hoofdstuk 15 (Zetten op het schaakbord) over de actie van mevr.L. (Louise, Louk) Blaauw-Six om Gooilust in handen te spelen van Natuurmonumenten.

"……..Natuurmonumenten komt in beeld, zij wil lid worden van die vereniging en zien of Natuurmonumenten Hilverbeek zou kunnen kopen. 

En daarbij zou zij Gooilust, dat immers haar eigendom is, bij haar dood aan die vereniging kunnen nalaten, zodat het niet door Frans kan worden opgeëist. Dat moet koste wat kost worden voorkomen.


Gooilust betekent voor Louk vooral de plaats, waar haar dierbare voorouders hebben gewoond, en waar zij haar tante Margaretha lange tijd heeft verpleegd en verzorgd. Vaak stelt zij zich de buitenplaats voor zoals die was voordat de heer Blaauw de zaak overhoop haalde en er een dierentuin van maakte, schrijft ze later in een brief. Hij liet de boerderij Bouwzicht afbreken, evenals de huisboerderij op Gooilust. Hij liet het afschuwelijke terras aanleggen achter het huis. Onlangs verkocht hij de Brouwersbrug aan de gemeente en gaf toestemming die door een duiker onder het Zuidereinde te vervangen. Ook die brug is één van haar dierbare herinneringen aan het verleden, de mensen noemden het 'het witte bruggetje van Trui Kip' die daar in de buurt een winkeltje hield.

 


Reacties

Auteur: Douwe van Essen Foto: Douwe van Essen  Bron: Ton Coops, 's-Graveland
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...