Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Planschade € 1000

Wijdemeren, 22  oktober 2002. De gemeente gaat € 1000 vragen aan burgers die een planschadeverzoek indienen. Dat bedrag wordt door de gemeente opgeworpen als dam tegen de grote hoeveelheden verzoeken om planschade waarmee zij de laatste tijd geconfronteerd wordt. Gisteren publiceerde de gemeente hierover een persbericht. Nico Postma haalt met een uitvoerig bericht hierover vanavond de voorpagina van de Gooi- en Eemlander.

Enige uitleg is wellicht op zijn plaats. Veronderstel u heeft een rustig huis gekocht met een mooie tuin in een rustige omgeving met vrij uitzicht over de weilanden. Voor u het pand kocht ging u langs om bij de gemeente te informeren of het zo rustig in de omgeving zou blijven. De gemeente beantwoordde die vraag met een volmondig "ja".

U woont tien of twintig jaar in het huis naar volle tevredenheid en ziet, ook tot uw tevredenheid, de waarde van het pand aanzienlijk stijgen. Prachtig!

Dan gebeurt er iets. De gemeente besluit aan de overkant van de weg een nieuwbouwwijk neer te zetten. Het bestemmingsplan, dat uw rust garandeerde, wordt door middel van een artikel 19 procedure gewijzigd. U zult in het vervolg aankijken tegen gevels van de overburen. Het verkeer in uw straat wordt aanzienlijk drukker. Om kort te gaan uw woongenot vermindert en wat minstens zo erg is, de waarde van uw huis daalt aanzienlijk.

Dan is er sprake van planschade. Schade die u lijdt door wijziging van het bestemmingsplan, opgesteld door de gemeente. U kunt in dat geval de gemeente aansprakelijk stellen voor de geleden schade. De gemeente dient deze schade aan u te vergoeden.

Het verhaal gaat zelfs nog verder. Veronderstel, u kunt wel leven met de nieuwe situatie. Blij bent u er niet mee, maar anderen moeten toch ook wonen, vindt u en u laat het erbij zitten.

Tot de telefoon gaat. U wordt gebeld door een bureau dat u voorstelt om planschade voor u te eisen en in geval van succes, van uitbetaling van de planschade dus, mee te delen in de uitkering. U heeft niets te verliezen. In het gunstigste geval ontvangt u planschade waar u niet op gerekend had, in het slechtste geval ontvangt u niets, maar kost het u ook niets.

Het bovenstaande is op dit moment aan de hand in Wijdemeren. Bureau's benaderen bewoners van panden die mogelijk planschade kunnen claimen en verzamelen die claims om er één zaak van te maken, hetgeen de kosten drukt. De gemeente op haar beurt gaat de lat nu hoger leggen om de bewoners toch kosten te laten maken bij dit soort planschadeverzoeken.

Volgens wethouder Wim Neef zal de gemeente failliet gaan als alle planschadeverzoeken gehonoreerd worden die op dit moment binnenkomen. Door het drempelbedrag hoopt hij het aantal claims met 20% te verlagen.

De behandeling van een planschadeverzoek is specialistisch werk. De gemeente moet die kennis inhuren, wat duur is. De kosten per verzoek bedrage enige duizenden euro's.

Saillant detail in het bericht in de Gooi: Hilversum en Bussum denken er nog niet over om een dergelijke drempel op te werpen. Hilversum wil juist voorkomen dat er een drempel bestaat om burgers van hun wettelijke planschadeclaims af te houden. Dat is de omgekeerde politieke redenering als in Wijdemeren.

Hieronder het persbericht over deze kwestie dat de gemeente gisteren publiceerde.

Procedureverordening Planschadevergoeding 2002

Het college van Wijdemeren vraagt de raad de Procedureverordening Planschadevergoeding 2002 vast te stellen. Personen kunnen een planschadeverzoek indienen wanneer zij menen dat hun woongenot of de waarde van hun eigendom verminderd is door een bouwproject. In de Procedureverordening Planschadevergoeding wordt de procedure rond het behandelen van deze verzoeken beschreven. Tot nu toe werden de drie planschadeverordeningen van de voormalige gemeenten gebruikt. In plaats daarvan beschikt gemeente Wijdemeren binnenkort over één verordening.

Heffen van leges
Tevens vraagt het college de raad in de Tarieventabel behorende bij de Legesverordening van 2003 een bedrag van €1000,00 op te nemen voor het in behandeling nemen van een planschadeverzoek.


Reacties

Het Wijdemeerse weer: Wisselend bewolkt, af en toe een bui, 11 graden
Meer weer? Klik hier. 
Auteur: Rik Jungmann Foto's: - Bron: Gooi- en Eemlander, Gemeente Wijdemeren, Plassennet
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...