Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Gemeenteberichten

Wijdemeren, 16 oktober 2002. De gemeente heeft een serie persberichten doen uitgaan. Onderwerpen zijn: De Dorpsavond in Nederhorst den Berg, Geld opnemen in Ankeveen, Brochure over het project Horstermeer, Gemeentegids Wijdemeren, Werkbezoek koningin uitgesteld, nieuwe brug en passantensteiger Speigelplas.

College van B & W nodigt alle inwoners uit
Dorpsavond in Nederhorst den Berg op 24 oktober

Alle inwoners van Nederhorst den Berg zijn op 24 oktober a.s. van harte welkom in Het Spieghelhuys, aanvang 19.30 uur, om kennis te maken met het college van Burgemeester en wethouders van Wijdemeren. Het bezoek aan Nederhorst den Berg is de tweede in de serie Dorpsbezoeken van het college. Tijdens dit dorpsbezoek wil het college graag horen wat er leeft onder de inwoners van het dorp. 

Voorafgaand aan de dorpsavond zal het college ’s middags verschillende locaties in Nederhorst den Berg bekijken. Zo zal het college, onder leiding van wethouder Nagel, bouwlocaties bezoeken, het sportcomplex Overmeer, de R.K. Kerk en een wandeling maken door de kasteeltuinen. Op deze wijze krijgen alle collegeleden een goed beeld van verschillende specifieke eigenschappen en ontwikkelingen in dit dorp. 

Laat uw stem horen 
In het Spieghelhuys zal het college ´s avonds, onder leiding van burgemeester mr. D. Bijl, vertellen wat de ervaringen van het college die middag zijn geweest. Verder zal aan de orde komen wat de nieuwe gemeente tot dusverre heeft gedaan en in de toekomst van plan is te gaan doen. Daarna zullen verschillende thema´s worden besproken die voor de inwoners van belang zijn, zoals de loketfuncties, het voorzieningenniveau, de Horstermeerpolder, de Reevaart/pleinfuncties en Sporthal De Blijk. Inwoners krijgen hierbij alle gelegenheid om vragen te stellen. U kunt ook zelf andere onderwerpen aandragen die u wilt bespreken. Zo mogelijk krijgt u direct antwoord van één van de wethouders of de burgemeester. Kortom: het is hét moment om uw stem te laten horen over zaken die u belangrijk vindt voor Nederhorst den Berg. 

Het programma van de dorpsavond ziet er als volgt uit: 

19.30 uur ontvangst in “Het Spieghelhuys”
20.00 uur opening door burgemeester Bijl: “Wat voor gemeente wil Wijdemeren zijn?”
20.10 uur wethouder Hagen: “Wat heeft de gemeente gedaan en wat gaat er nog gebeuren?”
20.20 uur wethouder Nagel: “Welke locaties ’s middags bezocht, waarom en wat waren de ervaringen?”
20.30 uur bespreking thema´s, ondermeer: 
- loketfuncties/voorzieningenniveau
- Reevaart/pleinfuncties
- sporthal De Blijk
- Horstermeerpolder
21.00 uur pauze
21.15 uur gelegenheid andere onderwerpen ter sprake te brengen en vragen te stellen

21.45 uur samenvatten belangrijke thema’s voor Nederhorst den Berg
22.00 uur einde

N.B. Per abuis stond vorige week op deze pagina een verkeerd aanvangstijdstip vermeld. U bent dus welkom vanaf 19.30 uur (en niet om 19.00 uur).
Volgende week huis aan huis verspreid:
Eerste gemeentegids Wijdemeren

De allereerste editie van de gemeentegids van Wijdemeren 2002-2003 is uit. De gemeentegids zal volgende week huis aan huis verspreid worden. Mocht u deze onverhoopt niet ontvangen, dan kunt u bij de receptie van de gemeentehuizen in ’s-Graveland, Loosdrecht of Nederhorst den Berg een exemplaar afhalen.

De gegevens van de organisaties, verenigingen en instellingen die in de eerste gemeentegids van Wijdemeren vermeld staan, zijn verzameld en geactualiseerd door uitgeverij Suurland-Falkland B.V. te Eindhoven. Ook de advertenties zijn verzorgd door deze uitgever. Het redactionele gedeelte van de gids en de rubrieken t/m blz 41 zijn samengesteld door de communicatiemedewerkers van de gemeente.

Wijzigingen
Voor wijzigingen en aanvullingen op de gegevens van de gemeentegids kunt u gebruik maken van de mutatiebron achterin de gids. Dit kan het hele jaar door. De wijzigingen en aanvullingen worden in de volgende gemeentegids van Wijdemeren verwerkt.

Nieuwe brug en passantensteiger in Spiegelplas in Nederhorst den Berg

Volgende week wordt er gestart met het plaatsen van een passantensteiger en een brug naar het eilandje dat voor het Ankeveensepad in Nederhorst den Berg ligt. De werkzaamheden duren ongeveer drie weken. Bewoners of verkeer ondervinden van de werkzaamheden naar alle waarschijnlijkheid geen hinder.

Enkele jaren geleden verzocht de beheerscommissie Spiegel- en Blijkpolderplas de toenmalige gemeente de mogelijkheden te onderzoeken voor de realisatie van een passantensteiger nabij het centrum van Nederhorst den Berg. De partijen kozen voor een steiger op het eiland voor het Ankeveensepad dat in eigendom is van Natuurmonumenten. Om de steiger bereikbaar te maken vanaf het land en vice versa, wordt er een brug geplaatst met doorvaarthoogte van 1 meter. De brug komt ter hoogte van de strook grond naast de volkstuinen die als “parkeerplaats” gebruikt wordt. 

Uniek stukje natuur
Door de verbinding naar het eiland en de steiger hebben passanten voortaan de mogelijkheid het dorp te bereiken. Wandelaars kunnen van de brug gebruik maken om het eiland met z’n unieke stukje natuur te bezoeken.
Geld opnemen binnenkort mogelijk in Ankeveen

Tijdens de eerste Dorpsavond in Ankeveen op 18 september jl. werd het college uitgenodigd het plaatselijk volkslied mee te zingen. Dit deden ze uit volle borst. Natuurlijk kwamen er ook serieuze zaken aan de orde. Zo werd duidelijk dat bewoners de mogelijkheid missen om in het dorp geld op te nemen. Inmiddels heeft de gemeente gesproken met de Rabobank en het Wapen van Ankeveen om te zien of er iets aangedaan kan worden. Het resultaat is positief. Voor de jaarwisseling creëert de Rabobank in het Wapen van Ankeveen de mogelijkheid om, via een betaalautomaat, geld op te nemen. Dhr. S. van Houten, exploitant van het Wapen: “Inwoners van Ankeveen kunnen straks geld opnemen tot ongeveer 100 euro. Het gaat net als in een supermarkt waar je extra geld kunt opnemen. Alleen hoef je bij ons niets af te rekenen. Je kunt dus gewoon pinnen en geld opnemen zonder iets bij ons te consumeren. Voor het pinnen van kleine bedragen is iedereen straks bij ons welkom.” 

Brochure af te halen op het gemeentehuis:
Horstermeerpolder als spiegelproject

Nederland ligt grotendeels onder de zeespiegel en is in waterhuishoudkundig opzicht het “afvoerputje” van West-Europa. Omdat het klimaat in ras tempo verandert, wordt het risico op wateroverlast in Nederland groter. Dit is niet meer met alleen dijkophogingen op te lossen. Er moet meer ruimte komen om water te kunnen bergen. Om de mogelijkheden van gebieden in de verre toekomst (2050) te onderzoeken zijn er vijf spiegelprojecten gestart, waaronder één in de Horstermeerpolder. Over dit project verscheen er onlangs een fraaie brochure, die af te halen is bij de drie gemeentehuizen.

Klimaatveranderingen
Op wereldschaal is het klimaat aan het veranderen. Hierdoor stijgt de zeespiegel tussen nu en 2100 met maar liefst 60 cm, gaat het vaker en heftiger regenen en gaan de grote rivieren in korte tijd veel meer water aanvoeren. In Duitsland zijn de gevolgen pijnlijk duidelijk geworden. Om iets vergelijkbaars in Nederland te voorkomen moet er 50.000 ha aan ruimte worden gevonden om water tijdelijk te kunnen bergen. 

Spiegelproject Horstermeerpolder
Omdat water beslist niet alleen een bedreiging is maar ook een kans kan zijn voor prettig wonen en werken, zijn vijf spiegelprojecten gestart. Het gaat om verkenningen van wat in de verre toekomst (2050) met een gebied mogelijk is. De Horstermeerpolder is als locatie gekozen voor één van de spiegelprojecten. Aan dit project nemen onder meer de Gemeente Wijdemeren en de Bewonersvereniging Horstermeerpolder deel. De naam spiegelproject dankt z’n naam aan het feit dat de verschillende projecten van elkaars ervaringen willen leren en willen voorkomen dat telkens hetzelfde wiel uitgevonden wordt. Zij houden elkaar als het ware een spiegel voor. 


Nog niets definitief
De gemeente wil benadrukken dat het project voorlopig niet verder gaat dan alleen het verkennen van eventuele mogelijkheden in het gebied. Er is hierover nog niets definitief besloten. Het college van Wijdemeren vindt de plannen op provinciaal niveau nog niet ver genoeg gevorderd om de Horstermeerpolder in het ontwerp streekplan Noord Holland Zuid als zoekgebied voor waterberging toe te wijzen. De gemeente heeft inmiddels haar bedenkingen hierover bij de Provinciale Staten van Noord Holland ingediend.

Brochure
Over het spiegelproject is onlangs een fraaie brochure verschenen, met uitleg over de relatie van het spiegelproject met de lopende MER-studie (MER staat voor Milieu Effect Rapportage). Geïnteresseerden kunnen de brochure afhalen bij een van de drie gemeentehuizen in de gemeente Wijdemeren. De bewoners in de Horstermeerpolder krijgen de brochure deze week thuisbezorgd
Werkbezoek Koningin aan Wijdemeren uitgesteld

Wellicht heeft u vernomen uit de media dat Koningin Beatrix het voornemen had op 
1 november a.s. de regio Gooi- en Vechtstreek te bezoeken en ook de gemeente Wijdemeren aan te doen. Vanwege het overlijden van Prins Claus is dit bezoek uitgesteld tot een nader te bepalen tijdstip. 

 


Reacties

Het Wijdemeerse weer: Grijs, 13 graden, af en toe regen, matige wind
Meer weer? Klik hier. 
Auteur: Rik Jungmann Foto's: - Bron: Gemeente Wijdemeren
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...