Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Gemeentenieuws

Wijdemeren, 4 november 2002. De gemeente zond onderstaand persbericht over vrijwilligerswerk, speelplekken, subsidies en informatiezuilen voor toeristen.

Resultaat onderzoek naar behoefte vrijwilligers(organisaties)
Geen verdere inspanning voor vrijwilligerswerk

Dit voorjaar heeft het college, op kosten van het rijk, een onderzoek laten uitvoeren naar de behoeften en knelpunten op het gebied van vrijwilligerswerk. Hieruit blijkt dat het wenselijk is dat de gemeente activiteiten ontwikkelt om vrijwilligerswerk te stimuleren. Naast een onderzoek is er ook een projectplan opgesteld voor tal van activiteiten. Toch gaat de gemeente het project voorlopig niet starten. Naast een gebrek aan geld heeft de gemeente momenteel geen ambtelijke capaciteit om een dergelijk project op te zetten. Aandacht voor vrijwilligerswerk zou betekenen dat reguliere activiteiten in het gedrang komen. Het college van Wijdemeren vindt dit niet verantwoord.

College wil investeren in openbare speelplekken

Het college van Wijdemeren gaat de raad voorstellen groot onderhoud te plegen aan de speelplekken in de gemeente. Daarbij wil het college dat de raad geld uittrekt voor het plaatsen van nieuwe speeltoestellen. Dit is nodig omdat uit de jaarlijkse inspectie is gebleken dat er sprake is van achterstallig onderhoud. Eerder dit jaar heeft het college al onveilige speeltoestellen laten verwijderen. In totaal gaat het om een investering van 120.000 euro. 

Het college vindt dat spelen en bewegen van groot belang is voor de lichamelijke, sociale- en emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Goede speelplekken dragen bovendien bij aan het voorkomen van overlast en vandalisme. Al met al reden voor het college om de speelplekken te willen behouden. Dit kan alleen door het achterstallig onderhoud weg te werken en waar nodig veilige nieuwe toestellen te plaatsen. Om goed zicht te krijgen op de huidige stand van zaken heeft het college de nota Openbare Speelruimte laten opstellen. Dit heeft geresulteerd in een aantal beslispunten die het college de raad gaat voorleggen. Naast de eenmalige investeringen in groot onderhoud en nieuwe toestellen wil het college een meerjaren onderhoudsplan opstellen en de speelplekken regelmatig laten inspecteren.

Subsidies in 2003 hetzelfde als in 2002

Het college van Wijdemeren gaat de gemeenteraad voorstellen de structurele subsidies in 2003 op dezelfde basis te verstrekken als in 2002 met de beperking dat de hoogte van de subsidies niet stijgt. De vastgestelde subsidieverordening die per 1 januari 2003 in werking treedt, is van toepassing op aanvragen die in 2003, voor het jaar 2004 worden ingediend. Dit houdt in dat pas in 2004 van feitelijke harmonisatie van de subsidies sprake is. Het voorstel van het college houdt in dat zij accepteert dat er in Wijdemeren op dit terrein voorlopig nog verschillen zullen zijn. Gaat de gemeenteraad akkoord met het voorstel dan betekent dit voor de meeste organisaties dat de hoogte van de subsidie in 2003 het zelfde zal bedragen als in 2002.

Twee informatiezuilen voor toeristen in Wijdemeren

In de gemeente Wijdemeren zullen binnenkort twee digitale informatiezuilen voor toeristen worden geplaatst. Deze zuilen zullen informatie bieden over attracties, bezienswaardigheden en recreatieve voorzieningen voor passanten en toeristen. Op welke locaties deze zuilen komen is nog niet bekend. 

Ook in andere gemeenten in het Gooi komen dergelijke zuilen. Hierdoor ontstaat er een herkenbaar regionaal toeristisch netwerk. De VVV Hollands Midden zal de digitale zuilen van actuele informatie voorzien. De gemeenteraad van Loosdrecht heeft eind november 2001 al besloten geld voor de zuilen beschikbaar te stellen. Reden voor het college hieraan uitvoering te geven. De provincie Noord-Holland financiert de helft van de kosten.


Reacties

Auteur: Rik Jungmann Foto's: - Bron: Gem. Wijdemeren
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...