Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Elektronische Overheid

Wijdemeren, 1 mei  2002. In Binnenlands Bestuur, het lijfblad van de gemeenteambtenaar, stonden twee artikeltjes over gemeenten en websites die te aardig zijn om ze niet even aandacht te geven.

"Klein dorpje verslaat grote broers met website." Onder die kop wordt geschreven over de gemeente Aalburg die met 12.000 inwoners de helft is van Wijdemeren. Wat is het geval? Binnenlands Bestuur schrijft:

Aalburg (12.000 inwoners) staat met een site die de gemeente maar 22.000 euro kostte, op nummer 2 van de lijst met de beste gemeentelijke sites. ‘Onze conclusie is: met weinig geld kun je toch een goede site bouwen’.

Eindhoven staat in de laatste vrijgegeven peiling op nummer 1, gevolgd door Aalburg. In de top-tien staan verder nog plaatsen als Dordrecht (3), Wassenaar (5), Rotterdam (7) en Amsterdam (10). Aalburg is enorm trots op haar tweede plaats, laat gemeentevoorlichter Kees Noorloos merken. 

‘We zijn binnengekomen op nummer 38, maar nadat we het aantal formulieren waarop burgers gegvens kunnen achterlaten hadden uitgebreid, kwamen we op de tweede plaats terecht. Ik denk dat het komt door onze aanpak: we kozen voor eenvoud en duidelijkheid. Dat past ook bij onze gemeente’.

Maar we zijn er nog niet. Er staat nog een artikel in hetzelfde blad waar je weer minder vrolijk van wordt. "Gemeenten achter met elektronische dienstverlening." :luidt een andere kop boven een artikel met dezelfde datum. Het rapport waar het artikel aan refereert is gemaakt door automatiseerder Novell. Binnenlands Bestuur merkt op dat de makers van het rapport wellicht enig eigenbelang hadden bij de samenstelling ervan. Even een enkel citaat uit dat artikel.

Met de elektronische overheid gaat het niet zo goed als minister Van Boxtel graag verkondigt. Een onderzoek onder 97 gemeenten levert resultaten op die volgens de onderzoekers ‘in schril contrast’ staan met uitlatingen van Van Boxtel.

Uit het onderzoek ‘Burgers aan de digitale poort’ blijkt dat ‘e-government’ voor 41 procent van de gemeenten slechts ‘enigszins prioriteit heeft’ op de politieke en bestuurlijke agenda. Voor bijna 75 procent van de gemeenten geldt dat het onderwerp niet opgenomen is in een combinatie van een ict-beleidsplan, een ambtelijk beleidsplan en de beleidsvoornemens van de lokale politiek. En terwijl men beseft dat elektronische dienstverlening een organisatieverandering vereist, zegt 36 procent dat er geen organisatie-analyse heeft plaatsgevonden voor men met elektronische dienstverlening begon.

Het rapport van Novell komt overeen met de uitkomsten van een eerder onderzoek door student communicatiewetenschappen David Kok. Hij constateerde dat van de 293 gemeenten die hij ondervroeg, er 141 ‘niet bezig zijn met de één-loket-gedachte’. Van Boxtel bestudeert het nieuwste onderzoek en geeft mogelijk later een reactie.

Als je de twee artikelen in één adem leest is het nog tien keer zo knap van Aalburg om op de tweede plaats te komen, terwijl de grote steden klauwen met geld besteden aan hun websites. Misschien denkt u bij het lezen: "Aalburg, waar ligt dat?" Daarom tenslotte een citaat van de website van Aalburg, de "parel aan de Maas".

De gemeente Aalburg is ontstaan per 1 januari 1973 door samenvoeging van de gemeenten Eethen, Veen en Wijk en Aalburg en telt 12.009 inwoners (per 1 januari 2002) en heeft een oppervlakte van 5.316 ha.

Aalburg is gelegen in de provincie Noord-Brabant, in het Land van Heusden en Altena en bestaat uit 7 kerkdorpen (Babyloniënbroek, Drongelen, Eethen, Genderen, Meeuwen, Veen en Wijk en Aalburg). 

In Aalburg -grotendeels omringd door de Maas- overheerst de landelijke rust nog. 
U kunt er o.a. prachtige fietstochten maken.

Om nu te zeggen dat je er op grond van deze omschrijving direct naar toe rijdt... Maar het klinkt wel mooi "Babyloniënbroek".


Reacties

Het Wijdemeerse weer: wisselend bewolkt, 14 graden, droog
Meer weer? Klik hier. 
Auteur: Rik Jungmann Foto's: - Bron: Binn. Bestuur, Aalburg
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...