Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Bestuur en Middelen

Wijdemeren, 17 augustus 2002. Alles is weer vertrouwd op deze zwoele zomeravond na de zomervakantie in het voormalige gemeentehuis van ’s-Graveland bij de commissie Bestuur en Middelen. Nu eens geen verwarring over de locatie, maar wel over het aanvangstijdstip. Gelukkig had uw reporter de uitnodiging met de tijd van 19.30 uur niet gezien en meldde hij zich, zoals hij gewend was, tegen 20.00 uur in ‘s-Graveland. Enkele minuten later opende voorzitter Maarten Haverkamp (CDA) de vergadering, de eerste keer na zijn benoeming tot lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal.


V.l.n.r.: Wethouder Ties Hagen,
Voorzitter Maarten Haverkamp
en ambtelijke ondersteuning

Ambitieus

Wethouder Ties Hagen (PvdA) nam namens B&W met zichtbaar genoegen de vele complimenten voor het collegeprogramma in ontvangst. Maar meermalen werd het college er ook voor gewaarschuwd om niet te ambitieus te zijn, vooral met het oog op de vele vacatures. Na deze welgemeende waarschuwingen namen vele raadsleden gedetailleerd het plan door en slaagden er vervolgens in om het college een stevig lijstje van nieuwe wensen voor te leggen. Hetgeen Lia Mooten (PvdA) heel eerlijk deed opmerken, dat het wel wat vreemd moest overkomen: enerzijds waarschuwen voor een te ambitieus collegeprogramma en vervolgens een waslijst van nieuwe wensen te presenteren!

Kleur

Overigens verzandde de discussie wel heel erg in details. De valse start maakte het er ook niet beter op. Wat was er aan de hand? De raadsleden vonden de zwartwit kopieën van het collegeprogramma niet duidelijk genoeg, waarop ze de avond voor de vergadering alsnog de originelen in kleur ontvingen, dacht men. Els van Hall (VVD) had ze eens naast elkaar gelegd en allerlei verschillen in de tekst geconstateerd. Na meer dan 20 minuten praten over de inhoud en welke versie nu de juiste tekst bevatte, sprak de betrokken ambtenaar, enigszins van kleur verschoten, het verlossende woord: de versie in kleur was een oudere versie van het plan...


V.l.n.r.: Nelleke Schenkkan (GL),
Felix Flameling (D66), Els van Hall (VVD)

Website

René Voigt werd het geneuzel een beetje zat en deelde een bijna niet meer onderhuids te noemen steek uit naar zijn medecommissieleden toen hij zei, dat hij zich in het kader van het dualisme niet zo op de detailactiviteiten van het collegeplan had geconcentreerd, maar op het raadsvoorstel zelf. En daar was zijn partij het helemaal mee eens. Wel wilde hij het college helpen met het stellen van prioriteiten: de gemeentelijke website mocht van hem wel een paar jaar naar achteren, net als het ontwikkelen van een gemeentelijke huisstijl. Dat riep weer discussies op over wat er al dan niet in een vorige vergadering was afgesproken. Die discussie werd zeer deskundig bezworen door voorzitter Maarten Haverkamp, die René fijntjes attendeerde op de een uur geleden ook door hem vastgestelde notulen. Waarop René zei dat de indruk gewekt was dat er al een werkgroep was voor de website en dát was toch zeker niet de bedoeling. Daar was iedereen het op dat moment wél mee eens. Maar tijdens de bespreking van het ICT-plan later op de avond haalde René toch zijn gram: er stond immers duidelijk in het conceptraadsvoorstel dat op het moment van schrijven van het ICT-plan men op het punt stond om een werkgroep Internet-omgeving Wijdemeren op te richten. De betrokken ambtenaar legde uit dat het er wel zo stond, maar het ging nog niet door. Maar misschien ook weer wel, want er was subsidie voor ontvangen waaraan als voorwaarden bijvoorbeeld tijdslimieten waren verbonden. En... het geld stond al geparkeerd! Wordt vervolgd. 

Lantaarnpalendiscussie

Bij de beantwoording van de vragen van de commissieleden reageerde wethouder Hagen op een vraag van Betske van Henten (CDA) over achterblijvend onderhoud van het openbaar groen door te zeggen dat hij veel rondliep, maar dat het hem niet was opgevallen. Hetgeen een stem uit de zaal deed opmerken: “Misschien moet u eens wat verder gaan lopen!”. Felix Flameling (D66) kon/wilde zich ook niet aan deze ‘lantaarnpalen’ discussie onttrekken en maakte melding van gemeentelijke struiken die verdwenen waren, een half uur nadat ze geplant waren. Je kon er op wachten, weer een stem, die riep: “Hoe weet jij dat zo precies?”. En om het beeld van besturen op hoofdlijnen op deze tropische zomeravond te complementeren zei Nelleke Schenkkan (GL) volkomen onverwachts en tot grote hilariteit van alle aanwezigen iets in de trant van: “... en dat geldt ook voor het strooibeleid...”. Ze zag er zelf gelukkig ook de humor van in.

Verbijsterend

Het ICT-raadsvoorstel vroeg om goedkeuring van “...het in 2002 op orde brengen van de gemeentelijke software licenties en anderzijds om een stabiel en up-to-date ICT-platform te creëren waarop toekomstige ontwikkelingen gerealiseerd kunnen worden”. Kosten? Ruim 160.000 Euro. Discussie? Vragen? Nauwelijks. Wel uitleg, bijvoorbeeld over het ontbreken van tal van licenties in de verschillende voormalige gemeentes. Nu moet dus alles op orde worden gebracht. Alle commissieleden zijn het daar mee eens. En dat roept vraagtekens op. Niet over de beslissing zelf, maar wel over de motivatie in het raadsvoorstel. Die luidt letterlijk:

Dit houdt in dat voor ruim honderd medewerkers een licentie voor Office 2000, Bordermanager en Zen Works ontbreekt. Het risico dat dit met zich meebrengt is 
dat de gemeente een schadeclaim kan verwachten bij een inval van de BSA (controlerende instantie op het gebied van gebruik van illegale software). In het ergste geval worden PC’s van werkplekken verwijderd waardoor de continuïteit van onze dienstverlening gevaar loopt. Om dit risico niet te lopen moeten we extra licenties aanschaffen.

Dus als er geen BSA was, geen risico om betrapt te worden, dan zou de gemeente Wijdemeren doen alsof haar neus bloedde. Hoezo ‘de overheid heeft een voorbeeldfunctie’? Wat niet weet, wat niet deert? Dus de gemeente Wijdemeren betaalt niet omdat het een product gebruikt en daarvoor in de buidel moet tasten, net als ieder fatsoenlijk en weldenkend mens, maar louter en alleen vanwege het risico betrapt te worden?! 

En geen raadslid dat hierop reageerde. Alleen werd er een opmerking gemaakt: “Maar dat levert ons toch niets op?”. Waarop de betrokken ambtenaar reageerde: “Dat klopt, we hebben er niets voor”. Verbijsterend.


Reacties

Het Wijdemeerse weer: Heet, 32 graden
Meer weer? Klik hier. 
Auteur: Douwe van Essen Foto's: Douwe van Essen Bron: Plassennet
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...