Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Wijdemeren: bestuur oude stijl

Wijdemeren, 11 september 2001. De G&E meldt vandaag dat Wijdemeren niet mee zal doen aan de vernieuwingen in het gemeentebestuur die op volgend jaar wettelijk mogelijk worden. Er is een wet aangenomen die het gemeentebestuur gaat organiseren zoals dat ook in Den Haag het geval is. Nu zijn wethouders raadsleden met stemrecht en komen zij voort uit de gekozen raadsleden. Zij vormen dus als het ware een onderdeel van de gemeenteraad.

Volgens de nieuwe wet wordt het College van B&W als het ware meer de regering, die gecontroleerd wordt door de gemeenteraad. Ministers kunnen van buiten de Tweede Kamer komen. Volgens de nieuwe wet kan dat ook met wethouders. Ook die kunnen van buiten komen.

De gedachte is dat er meer afstand moet komen tussen het College en de Raad opdat de Raad meer de handen vrij heeft om te controleren en minder rekening hoeft te houden met de belangen van het mederaadslid dat ook wethouder is.

De 's-Gravelandse Wethouder Wim Neef ziet er niets in. In de nieuwe situatie moet men toch al wennen aan elkaar.

In de nieuwe wet krijgt de raad er bevoegdheden bij. Zo krijgt de raad onderzoeksrecht (vgl. parlementaire enquete) en het recht op ambtelijke bijstand.

Zeer belangrijk is ook dat Collegeleden geen lid en geen voorzitter meer kunnen zijn van commissies.

Wim Neef is niet blij met de nieuwe wet. Hij denkt dat deze zijn doel voorbij schiet. Hij kan zich ook niet voorstellen waar de wethouder van buiten vandaan moet komen.


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...