... ...
Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Belasting 2002, 4,5% plus

Wijdemeren, 24 november 2001. Afgelopen week was er een gezamenlijke commissievergadering Financiën van de drie gemeenteraden. Volgend jaar vormen wij één gemeente en zullen wij dus (in principe) allemaal dezelfde belastingen, rechten, leges, etc., etc. moeten betalen. Nu liggen sommige heffingen nogal uiteen tussen de ene en de andere fusiepartner. Over het gelijktrekken van de belastingen sprak de commissie.

De gemeenteraden van 's-Graveland, Loosdrecht en Nederhorst den Berg behandelen volgende week een voorstel om de lokale belastingen voor 2002 te harmoniseren en met 4,5 procent te verhogen. De raden behandelen de harmonisatie nog dit jaar omdat een belastingverordening -met uitzondering van de OZB- moet worden vastgesteld in het jaar voorafgaand aan het jaar waarin de belasting wordt geheven.

Een probleem bij het vaststellen van de hoogte van de belastingen is dat het nog niet bekend is hoe hoog de vaste lasten van de nieuwe gemeente Wijdemeren worden. Dit betekent dat de drie huidige gemeenteraden nu dus al wel moeten vaststellen hoe hoog de inkomsten van de nieuwe gemeente moeten zijn, terwijl ze nog niet weten hoe hoog de uitgaven zullen zijn.

Vanwege de plicht van gemeenten om haar burgers rechtszekerheid te garanderen mag een gemeente de belastingen tijdens een kalenderjaar niet verhogen. Om die reden wordt er nu voorgesteld om de belastingen dusdanig te verhogen dat de nieuwe gemeente zeker genoeg inkomsten hieruit krijgt. Als dan aan het begin van het volgende jaar er een begroting is en het duidelijk is wat de vaste lasten van de nieuwe gemeente worden, dan kan de nieuwe gemeenteraad de belastingen verlagen. Dat mag namelijk wel gedurende een kalenderjaar. De voorgestelde belastingverhoging is dus een maximum en alle partijen gaan er vanuit dat tarieven naar beneden worden bijgesteld. 

In het voorstel worden de belastingen niet alleen verhoogd, zij worden ook geharmoniseerd, gelijkgetrokken. Deze harmonisatie leidt ertoe dat de inwoners in de nieuwe gemeente allemaal dezelfde tarieven moeten betalen. Voor de inwoners van 's-Graveland pakt deze harmonisatie het slechtste uit. Zij moeten bij alle soorten belastingen meer gaan betalen. Voor inwoners van Loosdrecht en Nederhorst den Berg geldt dat voor hen sommige belastingen omhoog gaan en andere weer omlaag. Voor de inwoners van 's-Graveland geldt overigens wel dat de OZB voor hen waarschijnlijk gaat dalen aangezien deze gemeente een hoger tarief hanteert dan Loosdrecht en Nederhorst den Berg. Dus zij krijgen waarschijnlijk daar een financieel voordeel. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat inwoners die een eigen huis bezitten hier het meeste van profiteren, aangezien inwoners die in een huurhuis wonen slechts het gebruikersdeel van de OZB moeten betalen en dus maar gedeeltelijk profiteren van een verlaging van de OZB, maar wel de verhoging van bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing of de hondenbelasting helemaal moeten betalen. Huishoudens die een laag inkomen hebben kunnen overigens kwijtschelding van lokale belastingen aanvragen bij de gemeente.

Twee belastingsoorten worden voorlopig niet geharmoniseerd. De manier waarop de rioolrechten en begraafrechten in de drie bestaande gemeenten worden geheven verschillen zo veel van elkaar, dat harmonisatie hiervan hele grote financiële gevolgen heeft voor de inwoners van de verschillende gemeenten. Daarnaast moeten er bij een harmonisatie van deze belastingen principiële keuzen gemaakt worden over de wijze waarop deze worden geheven. Dit soort politieke keuzen willen de drie gemeenteraden aan de nieuwe gemeenteraad van Wijdemeren overlaten. Voor de rioolrechten en begraafrechten geldt volgend jaar dus nog dat inwoners van bijvoorbeeld Loosdrecht een ander tarief betalen dan de inwoners van Nederhorst den Berg of 's-Graveland.


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...