... ...
Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Willem van Kooten: tegen herindeling

Wijdemeren, 13 mei 2001. Op de AROS werd Willem van Kooten (uitgebreid artikel over hem op www.leefbaar.net) geinterviewd door Herman Stuijver. Willem van Kooten is één van de trekkers van Dorpsbelangen Loosdrecht.

Van Kooten zei dat hij helemaal niet wist dat er indertijd over een herindeling gesproken werd en dat het plotseling besloten was. Pas achteraf werd de bevolking op de hoogte gesteld. Hij verweet dit de fracties van de landelijke partijen in de Loosdrechtse Gemeenteraad. Herman Stuijver gaf aan dat men in 's-Graveland wel uitvoerig op de hoogte is gesteld. Van Kooten zei dat dat in Loosdrecht niet het geval was.

Toen Herman Stuijver hem confronteerde met het feit dat indertijd alle partijen unaniem voor de herindeling hadden gestemd, ook Dorpsbelangen 's-Graveland, en dat ook DB Nederhorst voor de herindeling is, vroeg hij verrast: "O ja?" Kennelijk was hij hiervan niet op de hoogte. Toch blijft DB Loosdrecht tegen de herindeling al gaf hij verderop in het gesprek toe dat Wijdemeren er toch wel komt.

Over de naam Wijdemeren was hij ook niet te spreken. "Die naam is achter een bureau bedacht. En wat is er hier nu wijd?

Van de lokale Loosdrechtse politiek heeft hij geen hoge pet op. Zelf zal hij niet de Raad in gaan. Op de vraag van Herman hoe dat toch zo kwam, die drie Dorpsbelangens in de drie gemeenten, antwoordde hij dat dat een meesterzet van Co de Kloet is. Hij kent Co al tientallen jaren. In het feit dat twee Dorpsbelangens voor de herindeling zijn en eentje tegen zag hij geen enkel bezwaar. "Dat is democratie meneer..."

Herhaaldelijk vroeg hij aan Herman Stuijver: "Wat is het voordeel? Het gaat toch goed met de ambulance en de politie? Leg mij uit wat de voordelen zijn?" Ook zei hij dat Loosdrecht, 's-Graveland en Nederhorst den Berg niet bij elkaar passen en niet bij elkaar horen. Als er dan wat bij elkaar moet, dan moet dat Loosdrecht, Breukelen en Loenen zijn. Allemaal Utrecht en allemaal aan dezelfde plas.

De herindeling ziet hij als een opzetje om over vijf jaar Wijdemeren bij Hilversum te voegen.

Hij trok zich ook het lot van oude vrouwtjes aan die helemaal naar 's-Graveland moeten voor het Gemeentehuis. Toen Herman Stuijver antwoordde dat er in de kernen een front-office (loket) komt, riep hij: "Wilt u dat woord nooit meer gebruiken?"

Hij denkt dat Dorpsbelangen Loosdrecht de grootste partij in Loosdrecht wordt. Dat die partij onderdeel wordt van de totale Wijdemeerse politiek vond hij niet van belang. De partij moet zich gaan inzetten voor de belangen van Loosdrecht.


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...